„Gospodaru života i smrti od Vukovara preko Zagrebačkog velesajma pa sve do Pakračke poljane“, kako Merčepa opisuje „Index“, vreme provedeno u Karpinskim toplicama (Krapinskoj banji) računa se u služenje zatvorske kazne.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske odgovorilo je na upit „Indeksa“ da je Merčepu preporukom lekara odobreno lečenje u „stacionarnoj medicinskoj ustanovi“, jer za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u zatvoru. Portal naglašava da Ministarstvo u svom odgovoru nije napomenulo da je Merčep i prošle godine boravio u Krapinskoj banji. Takav povlašćeni tretman, kako piše Index, Merčepu je obezbedilo Ministarstvo pravosuđa uz saradnju s hrvatskim Ministarstvom branitelja.

Najpoznatiji zločin koje su Merčepove jedinice počinile jeste ubistvo porodice Zec, podseća portal, dodajući da je Mihajlo Zec ubijen na ulici u Zagrebu, a da je njegova ćerka Aleksandra ubijena na Medvednici i potom bačena u jamu sa smećem. Zagrebački Županijski sud osudio je u maju 2016. Merčepa na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao „merčepovci“ nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u februaru prošle godine povećao kaznu na sedam godina.

U izjavi za medije, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved potvrdio je da se lično založio da Merčep deo svoje kazne služi u banji.

„Svojom izjavom ministar Medved izjednačava Merčepa s hrvatskim braniteljima iako je Merčep kroz svoju službu počinio ratne zločine, na taj način kršeći zakone i propise, djelujući protivno svim standardima ljudskih prava. Time ne samo da nije branio Republiku Hrvatsku već ju je osramotio, kao i Hrvatsku vojsku i policiju i sve ostale koji su u ratu sudjelovali poštujući međunarodno humanitarno pravo. Svojim zalaganjem to je danas učinio i ministar Medved. Već drugi put ovog tjedna svjedočimo javnim istupima visokih dužnosnika, konkretno članova Vlade Damira Krstičevića i Tome Medveda kako izražavaju simpatije prema pravomoćno osuđenim ratnim zločincima. Na taj način ugrožavaju pozitivne vrijednosti ove države koja je utemeljena na poštivanju ljudskih prava“, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava iz Zagreba.