Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

– Presuda se ne bazira na dokazima, već sve ono što su mu pripisali kažu da je urađeno u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. A to ih onda lišava obaveze da dokažu konkretnu njegovu odgovornost za svaki zločin. Ono što je ovde najvažnije, nisu našli nijedan dokaz da je Mladić zaista bio umešan u zločine oko Srebrenice. Veze između njega i LJubiše Beare u tim danima jednostavno nema. Nije bio nijedan svedok, nijedan materijalni dokaz, ukazuje Šešelj.

Prema njegovim rečima, ono što se može reći sa pouzdanošću jeste da je Beara sa još nekoliko oficira bezbednosti izveo streljanje oko 1.200 ljudi. Kako dodaje, i ova presuda Mladiću, kao i prethodne, „pravi zbir svih poginulih muslimana, koji se predstavljaju kao da su streljani“.

– Najviše muslimana je poginulo u Doboju od srpske artiljerije, u srpskim zasedama, minskim poljima… Muslimani su streljani isključivo na području opštine Zvornik na četiri lokacije, i nije ih moglo biti više od 1.200. To jeste zločin, ali nije genocid. To je ratni zločin streljanja zarobljenika, to je zločin kršenja običaja vođenja rata, ali ne može biti genocid. Nijedna žena nije ubijena, nijedno dete, starac, navodi Vojislav Šešelj, koji je krajem marta prošle godine oslobođen svih optužbi u Haškom tribunalu.