Foto: Islamska zajednica u BiH

Za Islamsku zajednicu (IZ) u BiH otvaranje obnovljene fočanske džamije, posebno uoči početka meseca posta Ramazana, važan je događaj, te se, uz zvaničnike ove verske organizacije, očekuje dolazak više hiljada muslimanskih vernika iz cele BiH, kao i predstavnika međunarodne zajednice. Obnovu Aladže su pomogle Turska i SAD.

„Svečanost otvorenja ponovo izgrađene Aladža jeste jedan od najvažnijih događaja za IZ, a naročito Muftijstvo goraždansko od njegovog osnivanja do danas. Ponovna izgradnja ove Božije kuće bio je zahtjevan projekat na više načina. Uspeli smo zahvaljujući dragom Bogu, našoj volji, trudu i podršci naših prijatelja“, rekao je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić, na nedavnoj konferenciji za novinare Organizacionog odbora svečanog otvaranja Aladže.

Očekuje se da, pored predstavnika lokalne zajednice, vrhovnog verskog poglavara Islamske zajednice u BiH reis-ul-uleme Huseina Kavazovića, na otvaranju govore američki ambasador u BiH Erik Nelson i ministar kulture Turske Mehmet Nuri Ersoj. „Svečanost je od izuzetnog značaja kakav Aladža zaslužuje, kao monumentalni objekat, objekat od značaja za muslimane ne samo u BiH nego i širom svijeta. Svečanost je otvorenog tipa, mogu doći i muslimani i nemuslimani, jer kod nas je to u BiH bio i do sada običaj“, rekao je Ismail ef. Smajlović, predsednik Organizacionog odbora.

Lokalne vlasti su spremne za dolazak velikog broja gostiju, a načelnik PU Foča Velimir Kostović je rekao da ova svečanost predstavlja uzvišen čin za Fočake bez obzira na versku pripadnost. „Aladža džamija je uvijek na neki način bila simbol Foče. Tokom čitave ove organizacije nismo imali nikakvih ozbiljnijih incidenata i nadamo se da će i ovo svečano otvorenje proći u tom tonu“, kazao je Kostović na konferenciji za novinare.

Aladža džamija, poznata i kao Šarena ili džamija Hasana Nezira, izgrađena je 1549. i prva je džamija u Bosni i Hercegovini u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je Hasan Nezir, bliski saradnik čuvenog graditelja Mimare Sinana i sve kasnije džamije u BiH građene su po ugledu na nju. Bila je na listi kulturne baštine SFRJ, kao i na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Srpske snage su je srušile avgusta 1992. godine. Svih 12 fočanskih džamija srušene su tokom rata u BiH, a do sada su obnovljene i otvorene Atik Ali-pašina i Careva džamija. Vakufska direkcija IZ u BiH, u saradnji sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, počela je obnovu Aladže 2014. godine. Sem finansijske pomoći, Turska je poslala i stručnjake za osmansku arhitekturu, istoričare i građevince koji su radili na ponovnoj gradnji Aladže.

Obnova Aladže pokreće pitanje uništenja verskih objekata tokom rata u BiH. Rat u BiH je, sem „etničkog čišćenja“, obeležen i uništenjem verskih objekata „neprijateljske strane“, što svedoči o pokušaju zatiranja „drugih“. Prema podacima Islamske zajednice u BiH, u toj državi je tokom rata srušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Uništeno je ili oštećeno više od 80 odsto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo u BiH prije 1992. U ratu su stradali i hrišćanski verski objekti. Prema podacima Katoličke crkve, 269 katoličkih crkava je uništeno, kao i 63 kapele i osam samostana. SPC raspolaže podacima o 125 porušene pravoslavne crkve i 66 parohijskih domova. Oštećene su 172 pravoslavne crkve.

Dan džamija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZ) 7. maj obeležava kao Dan džamija, u znak sećanja na taj dan 1993. godine kada je srušena najveća i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija. Ferhat pašina džamija ili Ferhadija je ponovo izgrađena i otvorena 7. maja 2016. u Banjaluci.

Povezani tekstovi