Foto:Pixabay

Specifičnost zločina je to što su otete starije osobe i što njihova tela nisu pronađena. Najstariji Trifun Stojković bio je 1915. godište, a najmlađa Marija Antić 1938. Među žrtvama je bilo devet starijih žena.

Selo Dojnice bilo je većinsko srpsko, a danas faktički više ne postoji. Naoružani Albanci, pretpostavlja se pripadnici OVK, upali su u selo, oteli meštane, a zatim većinu kuća zapalili. Iako je, nakon povlačenja srpske vojske i policije, većina Srba napustila Kosovo, deo meštana Dojnice odlučili su da ostanu. Pošto je reč o starijim osobama, koje nisu učestvovale ni u kakvim borbama, verovali su da im se Albanci neće svetiti.

Prema navodima sina otetog Jefte Spasića, Đure, njegov otac je 9. juna 1999. godine, razgovarao sa komandantom OVK Ekremom Redžom, o zaštiti srpskih civila iz sela Dojnice. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, od dolaska međunarodnih snaga (KFOR) na Kosovo, 12. juna 1999. do 1. septembra iste godine, otmice i nestanci Srba, Roma, Crnogoraca i Bošnjaka svakodnevno su se događali. Sudbina 593 osobe još nije razjašnjena. Od tog broja, 257 su uhapsili pripadnici OVK ili pojedinci u njeno ime. Svima se gubi trag posle zatvaranja.

Povezani tekstovi