Ova ubistva su dodatno doprinela stvaranju atmosfere straha i iseljavanju Hrvata sa područja Vojvodine.

Krešimir Herceg (1938), Hrvat iz šidskog sela Višnjićevo, ubijen je 7. novembra 1991. godine. Ubistvo se odigralo kod mosta na kanalu Šarkudin, kod ulaza u Višnjićevo iz pravca sela Morović. Ubistvo Krešimira Hercega po sopstvenom priznanju počinio je Đorđe Dvoranac iz Višnjićeva. Okolnosti samog ubistva nisu u potpunosti razjašnjene i postoje dve verzije samog događaja. Đorđe Dvoranac je bio pripadnik TO Višnjićevo. U večernjim satima tog 7. novembra, Dvoranac je ostao sam na stražarskom mestu na ulazu u Morović iz pravca Višnjićeva, kod mosta na kanalu Šarkudin. Oko 20 časova Dvoranac je obavestio MZ Višnjićevo da je „pucao na nepoznatu osobu koja nije stala na sva upozorenja“. Dežurni iz Mesne zajednice Višnjićevo je iste večeri obavestio dežurnu službu SUP-a Šid da leš N. N. osobe nije pronađen jer je upao u vodu, kao i da ne mogu sa sigurnošću da tvrde da je N. N. osoba usmrćena. Policija je iste večeri izvršila uviđaj kod mosta na kanalu Šarkudin, gde su pronađene čaure.

Telo Krešimira Hercega je pronađeno 8. novembra 1991. u kanalu, a Đorđe Dvoranac je uhapšen dan ranije, oko 23 časa. Protiv njega je podneta krivična prijava Okružnom javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici. U samoj krivičnoj prijavi je navedeno da „prema kazivanju meštana sela Višnjićeva, Herceg se na više mesta i više puta eksponirao kao velikohrvat, vređao poznanike, komšije i sl., upućivao pretnje Romima sela Višnjićeva da će dovesti ustaše da ih kolju i slične provokacije. Pretpostavlja se da je i ovoga puta Krešimir hteo da dokaže kako bez ičijeg znanja i odobrenja može kad god on to želi „može“ ući i izaći iz sela i to neprimećen, a kada je bio primećen pokušao je pobeći gde je ovom prilikom izgubio život“.

Đorđe Dvoranac je pušten iz pritvora nakon dva dana. Naredne godine Okružno javno tužilaštvo iz Sremske Mitrovice je odbacilo ovu krivičnu prijavu. Dana 12. decembra 2005. na televiziji B92 emitovana je emisija „Insajder“ koja se bavila ubistvom Krešimira Hercega. Prema onome što su meštani ispričali ekipi „Insajdera“, Dvoranac je izveo Hercega iz kafane FK Hajduk u centru sela, proveo ga kroz selo i usput tukao, vređao i vukao sve do kanala Šarkudin, gde ga je ubio.

Ovi navodi nisu novi – nekoliko svedoka je tokom istrage navelo da su čuli za to već te večeri kada je Herceg ubijen ili nakon događaja, međutim ove informacije nisu nikada potvrđene. Nakon prikazivanja „Insajdera“, sprovedena je dodatna istraga od strane Ratka Galečića, okružnog javnog tužioca u Sremskoj Mitrovici, koji je zaključio da nisu prikupljeni novi podaci i dokazi na osnovu kojih bi se mogao pokrenuti krivični postupak. Galečić je u istrazi utvrdio da nema neposrednih svedoka događaja, da su svi koji su ispitani za sam događaj čuli ili od nekog drugog ili od lica koja više nisu živa. On je navode iz emisije „Insajder“ ocenio kao neosnovane.

 

Povezani tekstovi