Uskoro info-centar o Haškom tribunalu u Beogradu? 1Foto: EPA / TOUSSAINT KLUITERS

Ovo je odgovor koji smo dobili na pitanje dokle se stiglo sa uspostavljanjem info-centara s obzirom na to da su i Vlada Srbije i Vlada Hrvatske izrazile interes da arhivski centri o radu Tribunala budu otvoreni u srpskoj, odnosno hrvatskoj prestonici.

Savet bezbednosti UN zatražio je od Tribunala i od Mehanizma u Rezoluciji 1966 (2010. godine) da sarađuju sa zemljama bivše Jugoslavije kako bi se uspostavili informativni centri tako što će se omogućiti pristup kopijama javnih sudskih spisa arhiva Tribunala i Mehanizma.

Prvi takav informativni centar otvoren je u Sarajevu 2018. godine. Iako se u pojedinim srpskim medijima tvrdi da su iz Haga Sarajevu dostavili svu traženu dokumentaciju – a da Srbija već deset godina od suda u Hagu bezuspešno potražuje svoju dokumentaciju vezanu za ratove devedesetih na području bivše Jugoslavije – to nije tačno. Naime, iz Mehanizma za Danas navode da nisu dostavili niti predali nijedan deo fizičkog arhiva sarajevskom informativnom centru ili bilo kojem drugom entitetu, jer su arhivi vlasništvo UN-a i njima upravlja Mehanizam.

„Informativni centar u Sarajevu pruža onlajn pristup javnim sudskim spisima i arhivama Haškog tribunala i Mehanizma – dakle samo u digitalnom formatu. Ovi javni digitalni arhivi sadrže javne transkripte, odluke, naređenja, dokazne predmete, presude, audio-vizuelne materijale… iz svih završenih predmeta Haškog tribunala i Mehanizma. Te digitalne baze podataka nalaze se na veb stranicama Haškog tribunala i Mehanizma i njima svako može pristupiti i pretraživati ih, uključujući i širu javnost u Srbiji. Sarajevskim informativnim centrom upravljaju lokalne vlasti, a ne Mehanizam, koji je samo pomogao njegovo uspostavljanje. Isto će se primjenjivati i na druge informativne centre koji će biti otvoreni u budućnosti“, ističu za Danas iz Mehanizma u Hagu.

Inače, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović nekoliko puta je najavila otvaranje informativnog centra o radu Tribunala u Beogradu. Ona je još 2017. istakla spremnost Srbije da se osnuje arhivski centar. Da bi do toga došlo potrebno je da se potpiše memorandum koji će biti polazna osnova za formiranje centra koji bi imao pristup digitalnim kopijama arhiva suda.

Mehanizam odgovoran za arhive

U članu 27 Statuta Mehanizma, arhivi dva ad hoc suda (Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu), kao i arhiv Mehanizma su vlasništvo UN. Prema članu 27 Mehanizam je odgovoran za upravljanje tim arhivima, uključujući njihovo očuvanje i omogućavanje pristupa.