Svedok prekinuo pretres zbog neodložnih obaveza 1Foto: Pixabay/Qimono

Pokušaj da se tokom privatnog jednonedeljnog boravka u Srbiji pred Višim sudom u Beogradu pojavi kao svedok Džim Džatras, politički analitičar, bivši američki diplomata i savetnik za spoljnu politiku, lobista firme „Vanebl“ i direktor Američkog saveta za Kosovo, danas nije uspeo do kraja.

Džatras je zbog ranije zakazanih neodložnih obaveza napustio svedočenje pre nego što su ga ispitali predstavnici tužilaštva i advokat Eparhije raško-prizrenske Dušan Radosavljević, koji je izjavio da ovog svedoka odbrane ima „60 pitanja“.

Predsednica sudskog veća Marina Anđelković naložila je juče odbrani da je narednih dana zvanično obavesti na kom će se od dva naredna pretresa, zakazana za 30. oktobar i 2. decembar, Džatras o svom trošku pojaviti ponovo pred sudom radi završetka ispitivanja.

U protivnom, sudija je najavila da se njegovo svedočenje neće uzeti u obzir. Ona je odlučila i da zajedno sa Džatrasom bude saslušan i Dragan Velić, predsednik Srpskog nacionalnog veća KiM.

Predstavnici tužilaštva i advokat Radosavljević ocenili su samovoljni prekid Džatrasovog svedočenja kao „skandal“, uz pitanje „da li bi mogao tako da napusti američke sudove ili sudove u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu“.

Tužilaštvo je tražilo da se, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, svedoku izreknu propisane mere. Advokati odbrane, koji su prošle sedmice tražili da se Džatras sasluša tokom posete Srbiji, juče su tvrdili da nisu znali da njihov svedok ima ograničeno vreme.

Džatras je svedok odbrane u sudskom procesu ERP protiv direktora nekadašnjeg Eparhijskog centra „Rade Neimar“ Predraga Subotičkog, odgovornog arhitekte Jelene Šubarević, raščinjenog i iz SPC isključenog bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) i raščinjenog protosinđela Simeona (Dejana Vilovskog).

Američki svedok juče je izjavio da je sporazum o lobiranju protiv proglašenja kosovske nezavisnosti potpisao sa predsednikom SNV KiM Draganom Velićem u martu 2006. u Gračanici i da se u to vreme u SAD, u ime države Srbije i Srpske patrijaršije niko nije bavio takvim lobiranjem, uključujući i Kancelariju SPC u Vašingtonu.

Kako je Džatras objasnio, advokatska kancelarija „Venabl“ objavljivala je stručne tekstove u časopisima i publikacijama koje se distribuiraju u američkom Kongresu, Senatu i Beloj kući, štampala knjige, organizovala međunarodne konferencije u SAD i učestvovala na skupovima širom sveta koji su bili važni za kosovsku temu, a vladici Artemiju i članovima SNV KiM omogućeni su susreti sa predstavnicima američke administracije u Vašingtonu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.