Tajna elegancije žena iz srednjeg staleža pre 80 godina 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Vreme je pisao da su otvaranju kongresa u Banja Luci, prisustvovali vršilac dužnosti bana Vrbaske banovine, Vojko Ružić, upravnik policije doktor Miroslav Todosić kao i mnogo drugih uglednih ličnosti.

Tajna elegancije žena iz srednjeg staleža pre 80 godina 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Ovaj kongres bio je održan u svečanoj dvorani hotela „Palas“. Na kongresu su bila održana predavanja o Vrbaskoj banovini; predavanje sa projekcijama, koje je održao Špiro Bocarić, direktor tamošnjeg muzeja i slikar.

Ovom prilikom čulo se i predavanje doktora Ivana Avseneka, industrijalca iz Ljubljane, o njegovim utiscima iz Sovjetske Rusije, u kojoj je bio kao član delegacije Kraljevine Jugoslavije, za zaključenje trgovinskog ugovora.

Prema pisanju ovog lista, na zasedanju pažnja je bila posvećena primeni Uredbe o privrednim savetnicima.

Prisutni su na kongresu tražili da se propisi Uredbe tumače slobodnije kako bi se olakšalo sticanje zvanja – privredni savetnik.

Tada se istovremeno pripremao teren za ustanovu, koja će nositi naziv Komora privrednih savetnika.

Ekonomisti su tada smatrali da je glavni nedostatak ove Uredbe taj, što ona uslovljava sticanje prava na zvanje privrednog savetnika, tek posle pet godina prakse u javnoj službi.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

Dnevni list Pravda tog dana pisao je o modi.  Žene su mislile da je u modi bilo glavno imitirati raskoš, trošiti što više para na modne detalje kako bi savršena elegancija bila postignuta – što je pogrešno.

Tajna elegancije žena iz srednjeg staleža pre 80 godina 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Modni stručnjaci tog doba su tvrdili da se najukusnije oblače žene srednjeg staleža, a da tom prilikom ne potroše brdo novca.

Pod terminom „žena srednjeg staleža“, su se podrazumevale žene iz građanskih i radničkih krugova, čiji muževi nisu imali imovinu i živeli od osrednjih prihoda.

Razlog zbog kojeg žena iz srednjeg staleža ume da se elegantno oblači je sledeći – nju su materijalne prilike upućivale na veću štednju, zbog čega je morala da pazi na troškove.

Žena, pored lepote, mora imati dovoljno ukusa da zna da razlikuje ono što joj dobro pristaje, od onoga sto joj ne pristaje – bez obzira na cenu.

Tadašnja moda, kao i moda danas, omogućavala je ženi srednjeg staleža da se oblači elegantno, isto kao i ona iz višeg staleža, jer je vreme kada su modni kreatori radili za bogate žene prestalo.

Prema savetu koji se može naći ovde, leto je doba za skromno, ali ukusno odevanje žena, i preporučuju se jednostavne sportske haljine, a za veče one koje ističu stas.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.