Tepić: Palma bi morao da bude u pritvoru 1Foto: N1

Potpredsednici Stranke slobode i pravde Mariniki Tepić svakodnevno se javljaju novi svedoci, u želji da svedoče protiv Dragana Markovića Palme u vezi sa podvođenjem devojaka, uključujući i maloletnice.

Najmanje sedmoro je spremno da bude deo sudskog procesa, ukoliko im tužilaštvo obezbedi zaštitu. Svi su zastrašeni, a na tužilaštvu je da im obezbediti zakonom zagarantovanu zaštitu. Međutim, sagovornici Danasa su skeptični po pitanju da li će tužilaštvo to i učiniti, s obzirom na dosadašnja iskustva i afere u kojima su glavni akteri članovi aktuelne vlasti, a koje je republički tužilac Zagorka Dolovac, po brojnim mišljenjima, gurala pod tepih.

Marinika Tepić ističe za Danas da Zakonik o krivičnom postupku jasno definiše kako se postupa u situacijama koje se odnose na „posebno osetljive svedoke“.

– Postoji mogućnost da osim putem tehničkih pomagala – video linka, skajpa… tužilac ode kod kuće svedoka, da u autentičnoj atmosferi ti svedoci daju iskaz. To može tužilac da traži po službenoj dužnosti. Nije tačno ono što u javnosti mnogi provlače da mora prvo da se identifikuje svedok, pa da se on proceni… – ukazuje Tepić. Ona dodaje da su ljudi u Jagodini veoma zastrašeni.

– Svaka devojčica koja je pozvana na tu vrstu događaja, svaka žena, zaposlena – je evidentirana. Nisu one dolazile tamo jer nisu imale pametnija posla, ili tako svratile. Po neposrednim saznanjima od očevidaca potvrđeno je da su sve to koordinirale Palmine sekretarice. Oni tačno znaju „u glavu“ ko je i kada tokom svih ovi godina u tome učestvovao. I naravno da je svedoke strah. Sama država je priznala da nemaju poverenja u jagodinske organe i nezavisnu istragu, čim je slučaj izmešten u Kraljevo. Ako je već to učinila, hajde onda nek završi posao – naglašava Tepić.

Tokom njenog davanja iskaza u policiji u Jagodini, prisustvovao je i inspektor iz Uprave kriminalističke policije iz Beograda, što joj je delovalo kao obećavajuće i pozitivan znak.

– U zapisniku stoji i to sam rekla, da postoji više elemenata za postupanje Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu – u tome je učestvovalo više od tri lica, zaprećena kazna za ta dela je veća od četiri godine i među odgovornima, odnosno prvoosumnjičenima, nalaze se javni funkcioneri, odnosno lica na položajima. To jeste organizovani kriminal i samim tim posao za specijalizovano tužilaštvo – ukazuje Tepić.

Ona se osvrnula i na priče da bi Markoviću zbog procesa morao da bude skinut poslanički imunitet.

– Neistina je da imunitet štiti narodnog poslanika od svih krivičnih dela, a naročito od ovih teških. Imunitet štiti poslanika prevashodno u smislu autonomije govora, a ne od krivičnih, čak ni prekršajnih dela. U tom smislu, on nije beli medved. Međutim, sa svim neposrednim saznanjima, uključujući i ono što je Sanda Rašković Ivić govorila u Utisku nedelje, Palma bi do sada trebalo da bude priveden. Ne samo zbog sumnje, nego zbog uticaja na svedoke – ističe Tepić. To bi, dodaje, takođe bio dodatni motiv i za žrtve i za svedoke da se ohrabre.

Na pitanje da li je po njenom mišljenju bilo uticaja i na Miću Jovanovića, koji se prvo ponudio da svedoči protiv Palme, govoreći do detalja o procesu podvođenja devojaka, da bi kasnije potpuno promenio iskaz izvinivši se Markoviću, naša sagovornica navodi da on nikada i nije razmatran kao relevantan svedok.

– Ne bavim se mentalnim i psihološkim stanjima opskurnih likova kao što su Mića Megatrend i Dragan Marković Palma. Nemam sa njima „posla“, nego sa tužilaštvom. Ja se u svojim izjavama o svedocima, iza kojih stojim, uopšte ne oslanjam na Miću Megatrenda. Ne spada on u te. Niti smatram da njegove izjave treba da budu relevantne. Ko što vidite, Dragan Marković Palma neprestano ucenjuje ljude i to javno. I taj njegov stav „ja sam otac, deda“, pa i mafijaški bosovi su bili najbolji roditelji i sve činili za svoju decu i unuke, dok su istovremeno sekli glave ljudima. To je njegova odbrana – zaključuje Tepić.

Advokat Vladimir Gajić takođe smatra da se Palma sumnjiči za krivična dela koja su u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, a da mi još uvek ne znamo kom tužilaštvu u Kraljevu je delegiran predmet – osnovnom ili višem.

– Nema nikakve sumnje da tužilaštvo može i treba da svedocima i žrtvama da status takozvanih posebno osetljivih svedoka. Pored toga što je Palma politički moćan i lično bogat, on je već krivično osuđivan zbog diskriminacije čini mi se pred sudom u Beogradu 2011. godine. Prema pisanju medija o događajima u Jagodini, tu bi moglo da se zaključi da se radilo o seksualnoj eksploataciji a ona je element krivičnog dela „trgovina ljudima“ – ističe Gajić za Danas.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac kaže za naš list da imajući u vidu da je kod nas svako pitanje i političko pitanje, smatra da će i odluka tužilaštva zavisiti od političke odluke da li će se u eventualnom postupku ići do kraja i da li je to korisno ili štetno, gledajući iz ugla onih koji tu odluku donose.

– Ne zaboravimo da su tužilaštva kod nas uvek predstavljala produženu ruku izvršne vlasti i da su vrlo disciplinovana u tom smislu. Zbog toga i odluka tužioca u konkretnoj stvari će nam mnogo reći kakva je trenutna politička pozicija glavnog aktera ove afere. U svakom slučaju, zakon je jasan: svedoku koji je s obzirom na uzrast, životno iskustvo, pol, način ili posledice izvršenja krivičnog dela, organ postupka može na zahtev stranaka odrediti status posebno osetljivog svedoka. A ako bi svojim svedočenjem doveo u opasnost svoj život, onda bi mogao dobiti i status zaštićenog svedoka – zaključuje Gostiljac.

Dok tužilaštvo i dalje razmatra da li će omogućiti zaštitu svedocima u slučaju protiv Dragana Markovića, Palma nesmetano gostuje po televizijama sa nacionalnom frekvencijom, iznosi „svoju odbranu“ ali i određena, nedorečena saznanja kojima poručuje da „ima keca u rukavu“ i da ne bi trebalo da bude „pušten niz vodu“ jer o mnogima dosta zna.

Tepić: Godinama kucam na Zagorkina vrata

Marinika Tepić ističe da je ona poslednja osoba koju neko može da pita, kao što to čine pojedini predstavnici vlasti, zašto prvo nije otišla u tužilaštvo, nego u medije.

– Ja sam godinama odlazila, sa kutijama i kilogramima dokaza, na noge toj Zagorki Dolovac, podnosila prijave, nosila dokazni materijal, od trgovine oružjem, Krušika, afere „bratije Brnabić“ – ispumpavanja novca građana iz budžeta preko javnih preduzeća… Ako je neko išao da kuca na vrata tužilaštva, javno, pred medijima, to sam bila ja – kaže Tepić.

Jurić: Povlačim se iz medija na mesec dana

Nakon potresnog gostovanja u Utisku nedelje koje je završio rečima da nije suicidan i da ako završi u Dunavu, nije skočio sam, Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, rekao nam je juče da se u narednih mesec dana neće pojavljivati u medijima, ne želeći da odgovori zbog čega niti da li mu je u međuvremenu možda prećeno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Tepić: Palma bi morao da bude u pritvoru”

  1. Dajte da potpisujemo peticiju ili bilo šta drugo i pomognemo da se ova sramota i kriminal otkriju do kraja.

  2. Posluzice i palme dok cekamo glavni zgoditak, decku cemo prirediti nezaboravan docek.

  3. Ako ste spremni da date 10% Bajatociceve plate javi ce se na hiljade muškaraca da su i njih…!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.