Tibetanci krasili hramove mišolovkama 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Pre 80 godina ljudi su smatrali da je Tibet veoma čudna zemlja u kojoj svaki Evropljanin kao turista može naići na pregršt zaprepašćenja, navodi list Vreme.

Tibetanci krasili hramove mišolovkama 2Tibetanci su imali neobične navike. Kako prenosi Vreme, međusobno su se pozdravljali klanjajući se i plazeći jezik.

Pre nego što ponude gosta pićem, u znak zahvalnosti i počasti, olizali bi čašu ili šolju.

Iznad svega, za sve stvari koje su napravljene u Evropi, imali su veliko i neobično poštovanje.

Na Tibetu, pomoću jedne kutije šibica ili upaljača, u zamenu se moglo dobiti šta god čovek poželi.

Njihovi hramovi su pre 80 godina bili ukrašeni najneobičnijim predmetima, kao što su stari fotografski aparati, električne lampe, putničke torbe ali, pre svega mišolovke.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda 18. marta 1939. godine prenosi priču o grčkom mornaru koji je nakon 20 godina upoznao svoju ćerku.

Mladi grčki mornar je prve decenije 20. veka služio na brodu “Danubius” i često boravio u Splitu.Tibetanci krasili hramove mišolovkama 3

Jaonides Papageropulos je bio veoma lep mladić. Devojke bi se na korzoima često okretale za njim, ali se Jaonidesu dopadala samo jedna. Grčki mornar je odlučio da oženi lepu Splićanku.

Kada je stupio na tle svoje domovine, lučke vlasti su ga zadržale jer nije odgovorio vojnoj obavezi. Morao je da odsluži vojni rok. Nije mogao da ode u Split i poseti svoju ženu koja je tada već bila u drugom stanju.

Posle 20 godina, na splitskoj obali se pojavio čovek četrdesetih godina. Joanides je sreo radnika Jocu koji ga je odmah prepoznao. Upitao ga je da li zna gde je njegova žena. Čim je saznao njenu adresu, požurio je vidi njegovu lepu Splićanku i njihovo dete.

Ušao je u nepoznatu kuću i naišao na mladu devojku koja je toliko ličila na njega, da ju je bez reči zagrlio i poljubio.

Posle 20 godina, jedna mala porodica, nastavila je da živi u sreći, piše list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.