Tito od paira na užičkom trgu Foto: Nenad Kovačević

Replika spomenika, čije postavljenje je odobrila gradska uprava, kako Danas saznaje, poslužila je kao deo scenografije studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu koji u Užicu snimaju film.

Kopija, koja iz daljine podseća na izgled i veličinu originalnig spomenika, postavljena je na drvenoj paleti, a konstrukcija od plastičnih cevi je obložena papirom i kako bi se dočarao maršalski šinjel, dok je na Titovom čelu naslikana velika crvena petokraka.

Titovo „pojavljivanje“ na mestu sa koga je, na neprimeren način, uklonjen pre 27 godina, u petak rano ujutro je iznenadila mnoge Užičane, koji su reagovali odobravanjem, šalama i fotografisali „Titov povratak u Užice“. Bilo je onih koji su negodovali i u tome „prepoznavali“ provokaciju, pošto se godinama u gradu vodi rasprava o tome da li bi bronzanog Tita, rad hrvatskog vajara Frana Kršinića, trebalo vratiti na užički trg na kome je postavljen 1961. godine ili bi mu, umesto zaklonjenog dvorišta Muzeja, trebalo pronaći neko drugo, prikladnije i trajno mesto, kako bi postao vidljiviji.