Sa proslogodisnjeg festivala sira i kackavalja u Pirotu Foto: Z. Panić

Pored izložbe sira i kačkavalja, predvidjena je i prezentacija srednjevekovne trpeze i izložba vinarija.

– Učestvovaće 25 izlagača sira i kačkavalja, uglavnom iz Pirota i Pirotskog orkruga kao i desetak vinarija. Ovo je jedinstvena prilika da se se probaju različite vrste sireva, poput francuskih, kao i djubek, belmuž i sirevi sa lekovitim biljem i raznim drugim dodacima. Cilj nam je da pored pirotskog ćilima i peglane kobasice, promovišemo još jedan naš brend sa zaštićenom oznakom geografskog porekla imena. Ujedno promovišemo i naše turističke potencijale i gastro-turističku ponudu- kaže za Danas, direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov.

Festival je izložbeno-prodajnog karaktera, a biće otvoren od 10 do 18 sati. Organizatori manifestacije su Turistička organizacija Pirot i Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“. Pokrovitelj je Grad Pirot.

Podsećamo da je Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda doneo rešenje o zaštiti imena geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka 2013. godine.Ovo je posle ćilima, drugi proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom.Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ u Pirotu je prošle godine postala prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja od kravljeg mleka.