Trudnice u velikom riziku zbog kovida 19 1Foto: EPA-EFE/ FRANCIS R. MALASIG

Kompanije Fajzer i Biontek započele su ispitivanje svoje vakcine protiv kovida 19 među trudnicama.

Kako je saopšteno, ova studija trebalo bi da obuhvati oko 4.000 zdravih trudnica starijih od 18 godina, koje će vakcinu primiti između 24. i 34. nedelje trudnoće.

– Svaka žena učestvovaće u studiji između sedam i deset meseci, u zavisnosti od toga da li je primila vakcinu ili placebo. Studija će procenjivati bezbednost vakcine među bebama trudnih žena kao i prenos mogućih zaštitnih antitela na bebe. Bebe će biti praćene do 6. meseca, naveli su iz Fajzera.

Fajzer-Biontek je tako postala prva do sada registrovana vakcina protiv kovida koja će biti ispitivana i među trudnicama.

– Trudnice su u većem riziku od komplikacija i razvoja teškog kovida 19, zbog čega je važno da razvijemo vakcinu koja je bezbedna i efikasna za ovu populaciju, rekao je Vilijam Gruber, zamenik predsednika Fajzerovog odeljenja za klinička istraživanja i razvoj.

Ginekolog, profesor Aleksandar Ljubić kaže za Danas da ovakve studije traju najmanje mesecima, pa i godinama, a da će rezultati „različitih faza i ispitivanja pomagati da se utvrdi bezbednost i efikasnost vakcinacije u trudnoći“.

On objašnjava i da do sada urađena istraživanja pokazuju da kovid u trudnoći može da ima ozbiljne posledice i na majku i na bebu.

– Najopsežnija analiza komplikacija trudnoće objavljene u Americi u drugoj polovini 2020. godine. Analizirano je preko 400.000 trudnoća i porođaja. Ovi podaci o negativnom uticaju uticaju kovida na trudnoću ukazuju na 20 odsto povećanje prevremenog porođaja, 25 odsto više mrtvorođenosti, 3, 5 puta više tromboembolija, 6,5 puta više prijema u intenzivnu negu i 26 puta veću šansu za smrtnim ishodom, kaže Ljubić.

Ipak, i pored toga što kovid može nositi dodatan rizik za trudnice, vakcinacija se ne preporučuje osim u izuzetnim slučajevima kada postoji poseban rizik od razvoja teških oblika bolesti.

U poslednjim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o Moderninoj vakcini navodi se da „na osnovu onoga što znamo o ovoj vrsti vakcine, nemamo nijedan poseban razlog da verujemo da postoje posebni rizici (od primanja vakcine) koji bi bili veći od dobrobiti vakcinacije trudnica“.

– Iz tog razloga, trudnice koje su u većem riziku da budu izložene sars-cov-2 virusu (zdravstvene radnice) ili koje imaju komorbiditete, mogu primiti vakcinu uz konsultaciju sa svojim doktorom, navodi SZO.

Donekle sličan stav ima i Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji ističe da žene koje su trudne a koje pripadaju prioritetnim grupama u Americi mogu primiti vakcinu.

– Ne očekuje se da neželjeni efekti nakon vakcine budu na bilo koji način različiti od neželjenih efekata koji se mogu javiti kod osoba koje nisu trudne, dodaje CDC.

Za sada, pre nego što stignu podaci iz Fajzerovog ispitivanja vakcine među trudnicama, postoje ograničeni broj slučajeva trudnih žena koje su primile vakcinu protiv kovida tokom kliničkih ispitivanja.

Aleksandar Ljubić objašnjava da je do sada prijavljeno dvadesetak slučajeva trudnica koje nisu znale ili nisu prijavile trudnoću u momentu vakcinacije RNK baziranim vakcinama.

– S obzirom da su bile u ranom stadijumu trudnoće, njihov ishod se pažljivo prati i biće potrebno da se sačeka do porođaja i procene razvoja novorođenog deteta, da bi se zaključilo o ishodu trudnoće. Neposredne komplikacije vakcinacije nisu zabeležene u ovoj grupi pacijentkinja, navodi Ljubić.

Planiranje trudnoće i vakcina

Još jedna od dilema jeste da li žene koje planiraju trudnoću treba i kada da prime vakcinu protiv kovida. Stavovi stručnih i regulatornih tela u svetu se razlikuju, a Aleksandar Ljubić navodi da je mišljenje Evropskog udruženja za sterilitet (ESHRE) da je posle vakcinacije potrebno da prođe dva meseca do trudnoće. „Postoje i stručna udruženja koja ne preporučuju neophodnu pauzu. Na ove rezultate ćemo morati da sačekamo, mada je moj lični stav da je pametnije biti oprezan i sačekati par meseci“, zaključuje Ljubić.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Trudnice u velikom riziku zbog kovida 19”

  1. Ispitivanje vakcine nije završeno ni za jednu populacionu grupu. Primena je apsolutno eksperimentalna, medicinska etika je umrla. Tokom cele istorije izrade vakcina važi postulat da se VAKCINE NA TRUDNICAMA NE PRIMENJUJU! I sada se pokušava usred svetskog eksperimenta započinjanje novog eksperimenta na trudnicama. Ovo je strašno poniženje za medicinu i globalna opasnost za zdravlje čovečanstva. Iz čuvenog pravila koje se prenosi kod lekara PRIMUM NON NOCERE (pre svega ne naškoditi pacijentu), izbrisana je reč NON!

  2. UPLASILA SAM SE ZA BUDUCE MAME I BAKE KAD SAM PROCITALA OVAJ CLANAK. NE MOGU DA VERUJEM U RECENICU DR. LJUBICA DA SE SMRTNI ISHOD ZA TRUDNICE POVECAO 26 PUTA!!! DA LI JE TO MOZDA NEKA GRESKA, KAD JE TO UTVRDJENO, TO JE STRASNA CIFRA!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.