U „Ljubičevu“ sve veći broj turističkih poseta (FOTO) 1Direktor Mirko Stojanović pored padoka Foto: M. Veljković

Prema rečima direktora Mirka Stojanovića, ove godine posebno uspešna bila im je ratarska proizvodnja, koja je neophodna zbog redovne i kvalitetne ishrane konja.

„Prinos pšenice bio je malo niži od očekivanog, ali cena je bila viša od planirane, tako da je plan ostvaren u potpunosti. Prinos kukuruza, kao i sena lucerke, veoma su dobri, čak i viši od planiranih“, kazao je direktor.

U ljubičevskoj ergeli iz godine u godinu povećava se broj turističkih poseta, što svedoči u prilog tome da je ponuda raznovrsna i privlačna za goste. Međutim, to iziskuje i potrebu zapošljavanja turističkog vodiča.

„Uvođenjem novih sadržaja u našu turističku ponudu, povećan je broj organizovanih grupnih poseta, đačkih ekskurzija, članova penzionerskih i sindikalnih udruženja. Iz tog razloga potrebno je zaposliti stručno lice“, rekao je Stojanović.

S obzirom da JP „Ljubičevo“ ima samo 18 radnika i direktora, potrebno je povećanje broja radnika zbog većeg obima posla. Trenutno im je neophodan ratarski radnik, kao i radnici za uređenje zelenih površina koje su dosta veće nego ranije i koje treba da se stalno uređuju i održavaju, kao što je Avantura park, lavirint, teretana i drugo. Takođe, pošto je u ergeli povećan broj konja koji se nalaze u treningu, postoji potreba za angažovanjem jahača i štalskih radnika. „Ljubičevo“ nema ni pravnika, pa je neophodno zaposliti i takav kadar.

U JP „Ljubičevo“ dugi niz godina nisu ulagana sredstva u mehanizaciju, pa je ona u proteklih nekoliko godina obnovljena. Kupljena su tri traktora, plug, tanjirača, dve traktorske prikolice za transport, rolo balirka za seno i slamu, traktorska prikolica vučena, vozilo i prikolica za prevoz konja. Deo ove opreme kupljen je preko javnih nabavki, zahvaljujući kapitalnim subvencijama grada u iznosu od 6,1 milion dinara.

Kako navodi direktor Stojanović, potrebna su i dalja ulaganja, ali sa nabavkom opreme  izuzetno je olakšan rad, a samim tim su poboljšani i uslovi rada. Sredstvima Republike Srbije i Grada Požarevca uređene su sve štale na ergeli, kao i manjež, tako da su uslovi rada nikad bolji. „Saradnja sa rukovodstvom lokalne samouprave je izuzetno dobra. Uvek su spremni za saradnju u rešavanju problema sa kojima se JP „Ljubičevo“ suočava. Bez stalne pomoći Grada Požarevca u vidu subvencija, JP „Ljubičevo“ ne bi moglo da posluje“, istakao je Stojanović.

Planovi

U zavisnosti od finansijskih sredstava, u planu je sređivanje postojećih i izgradnja novih apartmana. Takođe, planira se uređenje Muzeja kneginje Ljubice, nabavka sejalice za pšenicu i još nekoliko prikolica, kao i kupovina bar dva sportska grla za učešće na trkama.

*Tekst je deo projekta Kultura i turizam u službi razvoja Požarevca koji sufinasira Grad Požarevac. Stavovi izneti u sadržaju ne odražavaju mišljenje sufinansijera.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.