U očima ubijenog šerif „ugledao” lik ubice 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

O nesvakidašnjem rekordu koji je oborio zagrebački novinar Franjo Fuis, ali i o lukavom triku jednog šerifa pri rešavanju ubistva, pisali su pre osamdeset godina dnevni listovi „Pravda” i „Vreme”.

„Neobični rekord zagrebačkog novinara Franje Fuisa” glasio je deo naslova teksta o lepotama Jadrana i ribarima u dnevnom listu „Vreme”.

U očima ubijenog šerif „ugledao” lik ubice 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Novinar Franjo Fuis postavio je rekord tako što je održao svoje predavanje čak sedam puta u toku jednog meseca i to pred prepunim, najvećim dvoranama.

„G. Fuis je prikazao život naših ribara, i to onih, koji žive, rade i pate se na izoliranim našim ostrvima Jadrana – od Cisa preko Sv. Andrije do Kornatskih ostrva.”

Najpoznatiji zagrebački reporter tog doba, predavanja u vidu usmene reportaže upotpunio je i dijapozitivima u boji.

„Sjajnim snimcima u boji, g. Fuis je objasnio publici na kakav je iznenadni način otkrivena – biševska ‘Plava špilja’.”

Brojne priče koje su još živopisnije dočaravale prikaze sa dijapozitiva, slušalo je preko deset hiljada ljudi.

U budućnosti je bilo predviđeno da ista predavanja održi i u Budimpešti i Pragu, ali i u Beogradu na Kolarčevoj zadužbini i u svim većim mestima tadašnje države.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Originalan trik omogućio rasvetljenje zagonetnog ubistva” javljao je dnevni list „Pravda” u svom jutarnjem izdanju za 5. jun.

Prilikom ubistva jednog činovnika u Americi, počinilac nije ostavio mnogo tragova iza sebe koji bi policiji mogli pomoći pri pronalaženju krivca.

Međutim, šerif koji je vodio istraku, dosetio se krajnje neobičnog trika pomoću kog je naterao ubicu da se sam preda.

Tokom istrage, samo je jedno lice bilo na listi osumnjičenih, izvesni ugledni trgovac Čarls Nikolas, ali ga šerif nije mogao uhapsiti.

U očima ubijenog šerif „ugledao” lik ubice 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

Šerif Džek Paterson, objavio je u novinama belešku gde je naveo kako se u očima preminulog jasno video odraz njegovog ubice.

„Kriminalistima je iz prakse dobro poznato da je bilo slučajeva, kada su policiske vlasti po slici uoko ubijenog već više puta uspele da uhvate pravog krivca.”

Argumentujući u novinskoj objavi krajnje neobičnu situaciju, šerif je naveo i da je u ukočenom pogledu ubijenog zauvek ostao urezan lik ubice.

Javnost je bez razmišljanja prihvatila šerifove navode, a za to se vreme on poslužio pretečom montaže fotografija kakvom je mi danas poznajemo.

„Šerif Paterson je u međuvremenu nabavio fotografiju trgovca Nikolsa, na koga je sumnjao da je ubio mladog činovnika, tu je sliku snimio fotomikroskopskom kamerom i preneo je već na snimljenu fotografiju lica ubijenog.”

Sutradan je objavljena fotografija u novinama, a sam Nikols se predao i priznao ubistvo koje je počinio iz ljubomore. 

Upotrebom lukavog trika, šerif je uspeo da privede pravdi krivca koji, u suprotnom, možda nikada ne bi ni odgovarao za zločin koji je počinio.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.