U Prokuplju nezaposlenost Roma četiri puta veća nego kod ostalih, a samo 0,3 odsto ih se školuje 1Prokuplje Foto: Wikipedia

U Prokuplju živi 3,7 odsto Roma, kod njih je stopa nezaposlenosti četiri puta veća nego kod ostalih stanovnika, a samo 0,3 odsto njih se školuje, čulo se u Prokuplju na sastanku predstavnika Topličkog okruga sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić.

Načelnik Okruga Zlatan Miljković je istakao da je uz podršku Evropske unije nedavno izgradjeno 12 novih kuća za najugroženije romske porodice u naselju Mala Guba, gde je izgrađen i zaštitni bedem, što je rešilo višedecenijski problem poplava u tom naselju.

Dodao je i da se na planu obrazovanja romske dece i zapošljavanja mladih, dosta čini posredstvom lokalne Kancelarije za romska pitanja.

Gordana Čomić je u Prokuplju rekla da ministarstvo koje vodi „treba da bude samo alat lokalnim samoupravama kako bi zakoni bili primenjeni što lakše, što bolje i što pre, za sve ugrožene građane u svim gradovima i opštinama širom Srbije“.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ima plan obilaska svih upravnih okruga u Srbiji“, kazala je Čomić u vezi rešavanja problema sa kojima se suočava romska populacija.

Ona je najavila da je predvidjeno da se na takvim sastancima, gde prisustvuju i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, centara za socijalni rad, školske uprave, civilnog društva i nacionalnog saveta, „postigne dogovor u cilju rešavanja aktuelnih problema najugroženije populacije našeg stanovništva“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “U Prokuplju nezaposlenost Roma četiri puta veća nego kod ostalih, a samo 0,3 odsto ih se školuje”

  1. Da li ce se ministar prosvete Ruzic odluciti da posle pompeznog potpisivanja sporazuma o saradnji sa SAD a sa njihovim ambasadorom Godfrijem, da ode do Prokuplja i da se pozabavi i ovom mucnom temom da se samo 0,3 romske pulacije skoluje? Ili ovo nije dovoljno atraktivan put za ministra?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.