Skoro 200 Roma u Nišu pet meseci živi u mraku: EDS odbija da im priključi struju dok ne ispune uslove 1Foto: V. Torović

Oko 200 Roma iz 24 porodice u niškom naselju 12. februar već pet meseci živi u kućama bez električne energije, zbog toga su protestovali ispred Gradske kuće u Nišu, ali rešenje njihovog problema nije na vidiku.

Oni traže da ih Elektrodistribucija (EDS) iz Niša hitno priključi na struju, kao i da svaka kuća dobije svoje brojilo.

„Strašno je što nemamo struju pet meseci, ali bilo je leto, pa je bilo lakše da živimo u takvim uslovima. Sad pred zimu su životno ugrožene 24 porodice“, navode Romi koji su protestvovali.

Na protestu su nosili transparente sa natpisima „Izbavite Rome iz tame rasizma“, „Zašto držite Rome u mraku?“ i “Da li u 21. veku treba da koristimo sveće da naša deca uče?“.

Skoro 200 Roma u Nišu pet meseci živi u mraku: EDS odbija da im priključi struju dok ne ispune uslove 2
Foto: MC.rs

Čelnici Niša su im poručili da „Grad ne može da im plaća struju“, čak nisu primili njihovu delegaciju na razgovar.

S druge strane, niški EDS navodi da je električna energija tim porodicama isključena nakon pokušaja krađe.

„Za nas su neprihvatljivi zahtevi da im se struja priključi na nezakonit način. Moraju prvo da dokažu pravo svojine. U naselju 12. februar  postojalo je 10 legalnih priključaka koji su bili izmešteni na regulacionu liniju. I pored činjenice da su imali legalne priključke, vlasnici tih objekata su u želji da izbegnu plaćanje električne energije, angažovali treću osobu koja je na devet brojila izvršilo nelegalnu intervenciju, kako se potrošnja električne energije ne bi registrovala na brojilu “, saopštili su iz EDS-a.

Osman Balić, predsednik Predsedništva Lige Roma u Srbiji kaže da isključenje struje nije etničko pitanje, ali postaje kad se isključi celo naselje.

„Nedopustivo je da 24 romske porodice već pet meseci žive bez električne energije, posebni što Romi pripadaju osetljivoj socijalnoj kategoriji. Međutim, najveći krivac za taj slučaj u naselju 12. februar je Elektrodistribucija iz Niša jer su u te montažne kuće ugradili zajedničko brojilo. Verovatno su smatrail da Romi žive u plemenskoj zajednici“, upozorava Balić.

I upravo to što imaju zajedničko brojilo je dovelo do toga da i oni koji su želeli da plaćaju struju nisu mogli.

„I sami Romi su krivi jer sam ih pre više godine upozoravao da moraju da se dogovore kako će da plaćaju struju. Pre svega svaka kuća mora da ima sopstveno brojilo i da plati struju koju je potrošila. Oni nisu formirali ni skupštinu stanara ili kućni savet, koji bi ih organizovao. Tako sad svi ispaštaju“, smatra predsednik Lige Roma.

Balić, pak, ističe da se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i većnica resorno zadužena za socijalnu politiku Dušica Davidović ponašaju kao „slonovi u staklarskoj radnji“.

„One znaju da Grad Niš nije nadležan za naplatu struje, ali isto tako su svesne da je svaka stvar sa Romima jako osetljiva. Umeju da idu u romska naselja i da se slikaju kad im to odgovara, ali ne i da pomognu da se ovaj ogroman problem reši“, kostatuje on.

„Opra Roma Srbija: Gradonačelnica Niša „puštala“ struju pred izbore

Skoro 200 Roma u Nišu pet meseci živi u mraku: EDS odbija da im priključi struju dok ne ispune uslove 3
Foto: V. Torović

Pokret „Opre Roma Srbija” navodi da  su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njeni prethodnici iz iste partije „kreativno prevazilazili sve prepreke da se pusti struja pred izbore“ u niškom naselju 12. februar, saopštavaju iz tog pokreta.

“Gradonačelnica bila posrednik i nemi posmatrač kršenja zakona nekoliko puta, time što je struja puštena tim stanovnicima naselja u sumnjivim okolnostima, a sada kaže da je bez prava svojine to nelegalno i neprihvatljivo”, konstatuje se.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari