U Srbiji u 2019. proizvedeno 338 kg komunalnog otpada po glavi stanovnika 1Foto: Pixabay/RitaE

Sa 338 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika Srbija se nalazi na začelju liste najvećih proizvođača komunalnog otpada u Evropi. Međutim, slaba je to uteha jer uopšte ne zaostajemo mnogo za prosekom Evropske unije.

Prema podacima evropske statističke agencije Eurostat, na nivou EU u 2019. godini proizvedeno je 502 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika, što predstavlja blagi porast u odnosu na 2018. godinu, kad je taj broj iznosio 495 kilograma.

Evropska unija na godišnjem nivou ukupno proizvede 225 miliona tona komunalnog otpada, a Danska sa 884 kilograma po glavi stanovnika je u samom vrhu liste.

U Srbiji u 2019. proizvedeno 338 kg komunalnog otpada po glavi stanovnika 2
Foto: Eurostat

Zemlje poput Švajcarske, Kipra, Luksemburga i Nemačke na godišnjem nivou proizvedu više od 600 kilograma po glavi stanovnika.

Sa druge strane: Poljska, Estonija i Mađarska proizvedu u proseku manje od 400 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika što ih, uz nas, svrstava u zemlje u kojima je proizvodnja otpada ispod prosečne na godišnjem nivou.

U regionu, u 2019. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 445 kilograma otpada po glavi stanovnika, u Sloveniji 504 kilograma, dok se u Albaniji u proseku proizvede 381 kilogram otpada.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “U Srbiji u 2019. proizvedeno 338 kg komunalnog otpada po glavi stanovnika”

  1. Pa zar to brdo otpada zaista nekoga iznenadjuje ? Zbog vecinskog SIRMOSTVA u Srbiji se prodaje mnogo artikala u malim i MIKRO kolicinam sto znaci…. da IMA VISE AMBALAZE nego proizvoda ! Na primer: 100 gr secene salame je upakovano u 80 gr Plastike ! A da ne zaboravimo BRZU HRANU Take Away….. sto se brzo pozdere a kesa sa otpadom zaficuri u najblize zbunje ili reku !

  2. Ako su ovo podaci dobijeni od Republičkog zavoda za statistiku onda ne mogu da se ne smejem na njih. U firmi u kojoj radim svake godine dobijemo od zavoda upitnik o proizvedenom komunalnom otpadu. Vlasnik mi onda izda nalog da to popunim i pošaljem nazad. Već godinama, po njegovom nalogu, to je popunjeno po odokativnoj metodi i niko nema predstavu koliko je to blisko istini. Pretpostavljam da nismo jedini koji ovako dostavljaju podatke. I na kraju, obistini se ona floskula: „statistika je tačan zbir netačnih podataka“…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.