U Srbiji u 2019. proizvedeno 338 kg komunalnog otpada po glavi stanovnika 1Foto: Pixabay/RitaE

Sa 338 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika Srbija se nalazi na začelju liste najvećih proizvođača komunalnog otpada u Evropi. Međutim, slaba je to uteha jer uopšte ne zaostajemo mnogo za prosekom Evropske unije.

Prema podacima evropske statističke agencije Eurostat, na nivou EU u 2019. godini proizvedeno je 502 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika, što predstavlja blagi porast u odnosu na 2018. godinu, kad je taj broj iznosio 495 kilograma.

Evropska unija na godišnjem nivou ukupno proizvede 225 miliona tona komunalnog otpada, a Danska sa 884 kilograma po glavi stanovnika je u samom vrhu liste.

U Srbiji u 2019. proizvedeno 338 kg komunalnog otpada po glavi stanovnika 2
Foto: Eurostat

Zemlje poput Švajcarske, Kipra, Luksemburga i Nemačke na godišnjem nivou proizvedu više od 600 kilograma po glavi stanovnika.

Sa druge strane: Poljska, Estonija i Mađarska proizvedu u proseku manje od 400 kilograma komunalnog otpada po glavi stanovnika što ih, uz nas, svrstava u zemlje u kojima je proizvodnja otpada ispod prosečne na godišnjem nivou.

U regionu, u 2019. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 445 kilograma otpada po glavi stanovnika, u Sloveniji 504 kilograma, dok se u Albaniji u proseku proizvede 381 kilogram otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari