U znaku pametnih gradova 1Sa događaja u Izraelu

Na konferenciji će se govoriti o izazovima sa kojima se gradonačelnici širom sveta suočavaju. Međunarodnu konferenciju gradonačelnika u Izraelu, na kojoj su teme pametni, bezbedni i održivi gradovi, organizuju Američki jevrejski kongres i Američki savet za svetsko jevrejstvo u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Izraela i Federacijom lokalnih vlasti Izraela.

Trećeg dana boravka u Izraelu organizovana je poseta berzi u Tel Avivu. Za učesnike 33. Međunarodne konferencije gradonačelnika organizovane su informativne sesije, a jedna od inicijativa koje su im predstavljene bili su napori Izraela u izgradnji pametnih gradova i put ka revolucionarnim tehnologijama. Posetili su i Komandni centar Smart City, gde su gradonačelnici bili svedoci kako je tehnologija koja im je predstavljena primenjena u upravljanju gradom i njegovom bezbednošću. Saznali su i zašto je Izrael poznat kao „Start-up Nation“. Za gradonačelnike je organizovan prijem u Gradskoj kući u Tel Avivu, čiji je domaćin bio gradonačelnik Ron Huldai.

Inače, Šabac je jedini grad u Srbiji koji je član Svetske asocijacije pametnih gradova. Izabran je najviše zbog toga što ovdašnja lokalna samouprava primenjuje elektroenergetsku efikasnost, tako da je oko 1.700 stanova u zgradama termoizolovano. Uštede u računima za energentne se kreću i do 30 odsto. Polovina sredstava za ovu svrhu, odnosno za radove i materijal obezbeđuje se iz gradskog budžeta, a drugu polovinu daju građani, i to na višegodišnje rate. Takođe, Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji gde funkcioniše i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a na celokupnoj teritoriji je organizovano prikupljanje i selekcija smeća i otpada, koje se otprema ne regionalnu deponiju. O značaju izgradnje „pametnih gradova“ dovoljno je pomenuti da je u Kini predviđeno ulaganje od oko 500 milijardi evra u tu svrhu.