Udruženje Orca prijavilo tužilaštvu ubijanje životinje u Zrenjaninu 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Udruženje za zaštitu životinja Orca prijavilo je zrenjaninskom tužilaštvu slučaj ubijanja životinje, za koju se sumnja da je mačka. Incident se desio na gradilištu kineske kompanije Linglong prethodnih dana a javnost je za njega saznala objavljivanjem snimka na društvenim mrežama.

Kompanija Linglong promptno je reagovala saopštenjem da je reč o radnicima firme podizvođača, koja gradi njihovu fabriku, da su tražili da dvojica radnika budu udaljeni sa posla, kao i da oni nisu ubijali mačku već zeca. Nezadovoljstvo ubijanjem životinje izrazili su brojni građani, upućujući javno pitanje „kako je moguće da se ovako nešto dešava u 21. veku?“.

Povodom snimka koji se pojavio u javnosti a na kome kineski radnici ubijaju manju životinju nlik mački i deru joj krzno, reagovalo je više udruženja za zaštitu životinja, koja su podsetila da ubijanje životinja spada u krivično delo iz člana 269 Krivičnog zakona – zlostavljanje i ubijanje životinja, za koje se goni po službenoj dužnosti. Za ovo delo zaprećena je novčana kazna ili kazna zavora do dve godine.

Udruženje za brigu o životinjama „Beta“ iz Zrenjanina poručilo je da je nedopustivo ubijati mačke, da je suprotno važećim običajima da se ove životinje koriste za ishranu ljudi, zbog čega su pozvali strane radnike u ovom gradu da poštuju propise zemlje u kojoj borave.

Oni su za nedelju, 17. oktobar, najavili protest više udruženja za zaštitu životinja u Novom Sadu. U međuvremenu su beogradski mediji preneli da Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu ispituje navode da su kineski državljani L. G. (42) i L. V. (36) kupili od jednog lokalnog meštanina zeca i lišili ga života radi ishrane u krugu fabrike u izgradnji „Linglong“.

S obzirom da je reč o postupku koji je u suprotnosti sa odredbama Zakona o dobrobiti životinja, osumnjičenima preti krivična prijava zbog krivičnog dela ubijanje i zlostavljanje životinja iz člana 269 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.