UNESCO: Vlast u Srbiji da uvede red u domove za stare, decu i ljude s posebnim potrebama 1Foto: Pixabay/Pasja1000

UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu saopštila je da podržava zahteve koje su u otvorenom pismu predsednici Vlade Ani Brnabić uputile medjunarodne organizacije koje štite prava osoba sa invaliditetom i organizacije za zaštitu ljudskih prava o podacima o Kovidu-19 i stanju u ustanovama za osobe sa invaliditetom u Srbiji.

„Pozivamo vlasti u Srbiji, posebno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da omoguće bezbedan i dostojanstven život ljudima u domovima za stare, decu i osobama sa posebnim potrebama, a u skladu sa međunarodnim konvencijama, uključujući pravo njihovih porodica i javnosti Srbije na tačnu i blagovremenu informaciju o stanju u tim domovima“, navodi se u saopštenju.

Iz te UNESCO-ve katedre traže od istog Ministarstva da odgovori na brojne medijske izveštaje o nehumanom i protivzakonitom postupanju određenih centara za socijalni rad.

„Premijerku Anu Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića pozivamo da hitno upute zahtev Ministarstvu da otkloni sve prijavljene nepravilnosti i nezakonitosti, a posebno zlostavljanje i zanemarivanje dece i nemoćnih, kao i druga nezakonita postupanja prema najranjivijim delovima populacije u centrima za socijalni rad“, stoji u saopštenju.

Kako stoji u saopštenju, tokom pandemije nadležni su bili nespremni da daju tačne podatke o broju zaraženih i preminulih u pomenutim domovima, uključujući i o ljudima koji rade u njima.

„Ta netransparentnost u potpunosti se uklapa u rad određenog broja centara za socijalni rad, a u kojima se, na osnovu brojnih izveštaja u medijima, stiče utisak da se vrše krivična dela, da se vrši psihološko nasilje nad decom i njihovim roditeljima, nad nemoćnima, da se učestvuje u prodaji beba, da se deca za novac dodeljuju hraniteljskim porodicama, kao i da se vrše druge nemoralne i kriminalne radnje, te se usled nestručnog ali pre svega kriminalnog rada centara za socijalni rad događaju čak i ubistva u tim ustanovama“, naveo je prof. dr Vojin Rakić šef UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu.

U svetlu navedenih okolnosti, kako su rekli, podržali su inicijative da se u narednom periodu izvrše korenite reforme u sistemu socijalne zaštite, a posebno inicijativu da se odmah izmene odgovarajući zakonski akti kojima bi se na osnovu prijava građana obezbedilo pravo policiji da preuzima predmete od centara za socijalni rad, da pritvara radnike ovih centara na 48 sati, sa zahtevom da im Tužilaštvo produži pritvor, sve dok se ne ispita opravdanost sumnje da se određeni radnik centra za socijalni rad bavi ili se bavio nekom od prethodno navedenih ili drugih kriminalnih radnji nad najranjivijim delovima populacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “UNESCO: Vlast u Srbiji da uvede red u domove za stare, decu i ljude s posebnim potrebama”

  1. U medijuma, a naročito Krizni štab, nikada nije spominjao katastrofalnu situaciju u neuropsihijatrijskim ustanovama, ustanovama za decu sa posebnim potrebama, invalisima ,,,Oni su otpisani, nebitni, žigosani. Psihijatrijske bolnice su u užasnom stanju, uz dužno poštovanje pojedinih, NAPROSTO CIVILIZACIJSKA SRAMOTA!!!MOLIM DA ME NE SANKCIONIŠETE I DA OBJAVITE MOJ KOMENTAR!!!!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.