Foto: EPA/ EMILIO NARANJO

UNS je novac na konkursu dobilo za projekat „Beogradski kolekcionari – umetnost između privatnog i javnog“.

U saopštenju se podseća da su značajan novac na beogradskomkonkursu dobili mediji poput Alo, Informer i Srpskitelegraf, koji višestruko krše Kodeks novinara Srbije.

Od ukupno raspodeljenih 89.800.000 dinara, Studio B je za tri projekta dobio 16,1 milion dinara, dok su firme povezane sa tim medijem dobile oko 20 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Takođe, UNS je protestovalo što Grad Beograd treću godinu za redom u komisiju za izbor medijskih projekata nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti javnosti poznate medijske stručnjake.

Udruženje je tražilo od Grada da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kao i njihove predlagače, kako bi javnost imala uvid u to ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje koji bi trebalo da budu u njihovom interesu.

UNS poziva Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na tu i druge zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima u procesu projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da ubuduće članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju.