UNS: Politika ponovo targetira Ljiljanu Smajlović kao odgovornu za bombardovanje 1Foto: FoNet / Pres centar Beograd

Ovaj list, kako navode, u tekstu bivšeg glavnog urednika Ekspres Politike Đorđa Martića, ponovo „targetira“ predsednicu Suda časti UNS-a Ljiljanu Smajlović kao odgovornu za NATO bombardovanje Srbije.

UNS i Кomisija za istraživanje ubistava novinara, kako se navodi u saopštenju UNS-a, navode da je list „Politika“ prvi omogućio „ozloglašenom“ Đorđu Martiću da nastavi da optužuje novinara Slavka Ćuruviju, dve decenije posle njegovog ubistva i dve nedelje posle presude Specijalnog suda za organizovani kriminal, kojom su za ubistvo Ćuruvije kao počinioci označeni ljudi iz Državne bezbednosti.

„Djordje Martić je javnosti poznat i kao naručilac teksta ‘Ćuruvija dočekao bombe’, koji je prethodio Ćuruvijinom ubistvu i u kom je Slavko Ćuruvija optužen za odgovornost za NATO bombardovanje, za šta Martić sada optužuje i Ljiljanu Smajlović, u ono vreme spoljnopolitičku urednicu Ćuruvijinog ‘Evropljanina'“, piše u saoštenju.

UNS i Кomisija za istraživanje ubistava novinara traže od Politike da, kako se navodi u sapštenju, „prestane da targetira članove Кomisije za istraživanje ubistava novinara“, kao i da objavi demanti Ljiljane Smajlović u celini.

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je ranije danas da je list „Politika“, „cenzurisao odgovor“ predsednice Suda časti UNS-a Ljiljane Smajlović na navode Branke Prpe da je Slobodanu Miloševiću Smajlović „mogla da javi“ da je Slavko Ćuruvija u Vašingtonu tražio da „Milošević bude optužen u Hagu“.