Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Prosvetari su se sinoć sastali sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, koji im je ponudio povećanje u proseku od 50 evra za sve zaposlene u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanja, za šta bi se iz budžeta Kosova za 2019. trebalo izdvojiti 20 miliona evra.

Međutim, Upravni odbor Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) je taj predlog odbio i danas, šesti dan za redom je generalni štrajk prosvetnih radnika.Prema predlogu koji je usaglašen sa parlamentarnom komisijom, za budžet plate prosvetnih radnika u srednjem školstvu bi iznosile 597,80 evra, u osnovnom obrazovanju 525,80 evra i u predškolskim ustanovama 501,90 evra.Haradinaj je od rukovodstva sindikata zatražio da donesu odluku o završetku štrajka, međutim, taj zahtev nije prihvaćeno.

Najavio je takođe da je ovo maksimalno što Vlada može da ponudi i da sindikat ne može očekivati povećanje plata iznad predloga koji je on dao.U saopštenju za medije kojim se odbija predlog premijera Haradinaja iz USONK-a je navedeno da taj predlog ne ispunjava zahteve sindikata, jer u njemu nisu obuhvaćeni i administrativni radnici, tehničko osoblje i celokupan univerzitetski sistem. „Štrajk se nastavlja i narednim danima sa nadom da će se dijalog nastaviti do ispunjenja zahteva članstva“, navedeno je u saopštenju.

Povezani tekstovi