Foto: SDP

Ovu Odluku sredinom nedelje doneli su odbornici Srpske liste na sednici SO Severna Mitrovica, koja je prethodno odbacila predloge SDP, iza kojih je svojim potpisima stalo 1.730 građana, da Ivanović dobije ulicu ili trg u centru grada u kome je živeo i u kome je ubijen 16. januara.

– Tražili smo da Sutjeska ulica u kojoj je ubijen ili trg u centru grada dobiju njegovo ime. Odluka Srpske liste da Oliver Ivanović dobije ulicu u Bošnjačkoj mahali je ispunjavanje forme, uvreda pokojnog Ivanovića, njegove porodice i nas njegovih saradnika. SDP ne prihvata ovu odluku, mada je nemoćna da bilo šta učini, jer Srpska lista ima skupštinsku većinu. Ovakvom odlukom, odbornici Srpske liste pokazali su da nemaju morala, ljudskosti niti poštovanja prema pokojnicima i ljudima koji drugačije misle, kaže Božović.

Ona ne očekuje da se bilo šta može promeniti i u Ministarstvu za administraciju i lokalnu samoupravu Vlade Kosova, koje treba da potvrdi odluku SO Severna Mitrovica, jer je na čelu ovog resora ministar iz Srpske liste, Ivan Teodosijević. Božović napominje da se u SDP nadaju da bar spomen ploča na mestu na kome je Ivanović ubijen neće biti „preneta u smetljište u Bošnjačkoj mahali, gde mu Srpska lista dala ulicu“.

– Predlažem Nemanjinu ulicu, jer će se u njoj nalaziti zgrada naše opštine, čija je izgradnja pri kraju, kao i sedište Telekoma, Upravnog okruga i tako dalje – obrazložio je Nemanja Biševac, odbornik Srpske liste i predstavnik studenata Univerziteta u Prištini sa sedištem izmeštenim u Kosovskoj Mitrovici, svoj predlog da Ivanović dobije ulicu u Bošnjačkoj mahali.

Za ovaj predlog glasalo je 13 odbornika Srpske liste, a odbornici SDP su napustili sednicu, dok su albanski odbornici bili uzdržani ili protiv. SO Severna Mitrovica je u nekoliko navrata izbegla da se izjašnjava o inicijativi SDP da Ivanović dobije ulicu ili trg – jednom i zbog svečane sednice Srpske lista na kojoj je za potpredsednika ove stranke, između ostalih, izabran i kontraverzni biznismen Milan Radoičić, da bi je početkom jula odbacila zato što „nije u skladu sa Statutom opštine“.

Čast i heroji

„Kako je poštovan dok je bio živ, tako se ophode i danas kada je likvidiran i fizički uklonjen iz sfere političkog uticaja i delovanja. Ostalo je ime, ali na njihovu žalost jako ime i ono i dalje smeta. Odbijena je inicijativa tolikog broja građana da se Oliverovim imenom nazove ulica Sutjeska u kojoj je ubijen, gde se i danas, za divno čudo, još uvek nalazi i spomen ploča. Nedugo, eto nove inicijative, sada već prihvatljive, ali da se njegovim imenom nazove ulica Nemanjina u Bošnjačkoj mahali. Odluka je doneta i sigurno će služiti nekome na čast. Porodici Oliverovoj neće, poručio Ivanovićev brat, Miroslav Ivanović za portal kossev.info. Ivanovićeva udovica, Milena Popović, koja odnedavno radi u Kabinetu premijera Srbije, izjavila je: „Ulica u Kosovskoj Mitrovici ponela ime Olivera Ivanovića. Heroji žive!“