Foto: Grad Užice

To je ocenio Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, na prijemu za predstavnike užičkih udruženja osoba sa invaliditetom, a povodom 3.decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. I on i predstavnici udruženja su pohvalili međusobnu saradnju najavili nastavak zajedničkih projekata.

Navodeći da se, iz gradskog budžeta, godinama finansira po jedan zaposleni u 11 udruženja, da se devet miliona dinara izdvaja za zakup prostorija i materijalne troškove i te da će se taj iznos povećati za deset odsto u narednoj godini, Petković je podsetio na to da je Grad podržao i osnivanje preduzeća za sušenje i preradu voća „Naše zeleno polje“, koje zapošljava pet osoba sa invaliditetom.

„Izgrađen je inkluzivni park na gradskoj plaži, a iz gradskog budžeta plaća se usluga ličnog pratioca za decu sa invaliditetom. Pre dve godine, kada je započet taj projekat, bilo je šest pratilaca, ove godine 21, a naredne godine biće ih 23“, kazao je Petković i dodao da su nedavno rekonstruisana dva stana u naselju Turica, koja će koristiti osobe sa invaliditetom.

„Svesni smo da možemo mnogo više i nadam se da ćemo uspešnu saradnju nastaviti i u idućoj godini“, poručio je Petković.

Čedomir Cicović, portparol Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga u Užicu, naveo je da se za kratko vreme ne mogu ukloniti predrasude i stereotipi, ali da se prepoznaju strateški ciljevi Grada i udruženja da se probemi dugoročno rešavaju.

Između istalog, on je najavio serijsku proizvodnju u preduzeću za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Naše zeleno polje“.

„Ostavarili smo određene kontakte i u januaru naredne godine počeće serijska proizvodnja, a to znači da očekujemo ugovaranje prvih narudžbina i prodaju proizvoda“, kazao je Cicović i dodao da su dva stana u Turici ososobljena za socijalno stanovanje, zahvaljujući TV emisiji „S Tamarom u akciji“ i Gradu Užicu.