"Vidi, gari, možemo zajedno!": Novi Sad na vodi - primer okupatorske politike 1Foto: Screenshot/Jujub/Medija centar Beograd

Novi Sad na vodi nije samo pitanje Šodroša, nije samo pitanje građana Novog Sada, već je primer okupatorske politike kojoj se građani zajedno i organizovano moraju suprotstaviti, poruka je pokreta „Vidi, gari možemo zajedno!“ na danas održanoj konferenciji u Medija centru Beograd.

Dok je Beograd na vodi već uveliko vidljiv, Novi Sad se suočava sa sličnim projektom koji bi, u slučaju da bude realizovan, ugrozio fizionomiju grada i umanjio ekološki značaj ovog prostora, smatraju učesnici ovog panela.

Oni su upozorili javnost na moguće ekološke posledice u slučaju izgradnje Novog Sada na vodi.

Novinarka Vera Šoti naglasila je da očuvanje Šodroša nije samo pitanje emocionalnog značaja ovog dela grada za građane i da odluka da se Šodroš isuši, da se uđe u korito Dunava, koji je između ostalog međunarodna reka, može da izazove poplave u ovom delu grada u budućnosti.

„Metafora uspeha, koja pokušava da se izrazi ovim i sličnim projektima menja lice grada, narušava kulturološki i ekološki značaj ovog prostora, a razne aktivnosti građana koje su tu obavljali pretvara samo u uspomene“, rekla je ona.

Učešće u građanskim inicijativama i glasanje na predstojećim izborima za mesnu samoupravu, kako je rečeno na konferenciji, osnovna su politička prava građana i od presudnog značaja za uređenje grada po meri njegovih stanovnika.

„Pozivamo građane da se probude i pokušaju da urede svoj grad po svojim merilima. Svi imamo neke svoje uspomene, svako ima svoj ćošak grada koji voli, svako ima nešto za šta se zalaže i naša je odgovornost da se za njihovo očuvanje i izborimo“, rekla je Senka Jankov iz organizacije Novi Optimizam.

Ekološka prava ne smeju biti sporedna stvar. Uništiti neku zelenu površinu, park ili suziti reku, ne bi li se povećao profit, može doneti ozbiljne posledice za kvalitet života u budućnosti, zaključak je svih učesnika.

„Neuspeh Beograđana da se spreči rušenje jednog kvarta predstavljao je pobedu jedne ekološki devijantne gradnje, neprijateljske prema dotadašnjem načinu života stanovnika. Novi Sad je dosad, zahvaljujući dobro organizovanom građanskom jezgru, uspevao da se odbrani od ovakve izgradnje i ovaj put građani moraju odreagovati“, rekla je Vesna Rakić Vodinelić.

Protestno okupljanje pod imenom „Vidi, gari možemo zajedno!“ sledeći je korak inicijative „Vidi, gari ne može!“, sa ciljem borbe protiv nacionalnih i lokalnih projekata vlasti koji dovode u pitanje interese koji stoje iza njih.

Ono će se održati u subotu, 3. aprila, na Dunavcu na Šodrošu. Neki od učesnika na okupljanju biće Željko Bodrožić, Dragoljub Bakić i Marko Somborac.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “„Vidi, gari, možemo zajedno!“: Novi Sad na vodi – primer okupatorske politike”

    • Kako stoji situacija da se neki strucnjaci pitaju asov u zemlju ne bi mogao da se zabode

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.