Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Oni predstavljaju samo manjinu u češkom društvu, koja je, u suštini, zadovoljna Babišovom vladom. Vladajuću stranku i dalje podržava 30 odsto građana, i stiče se utisak da Babišovi skandali nemaju nikakvog efekta na istraživanja javnog mnjenja, kaže za Danas Vit Havelka, istraživač u praškom tink-tenku EUROPEUM, koji se bavi pitanjima demokratije, bezbednosti i slobode u Evropi, komentarišući prekjučerašnje proteste u Pragu. Na demonstracijama u centru prestonice Češke učestvovalo je više od 120.000 ljudi.

Demonstranti su „digli glas“ protiv premijera Andreja Babiša, koji je pod istragom zbog pronevere evropskih fondova tokom izgradnje luksuznog hotelskog kompleksa „Rodino gnezdo“ i zatražili njegovu ostavku, kao i ostavku ministarke pravosuđa Marije Benešove, prenela je agencija Beta.

Protesti protiv Babiša i Benešove održani su u nekoliko navrata u proteklih mesec i po, a skup organizovan prekjuče smatra se najvećim demonstracijama od pada komunizma u „Plišanoj revoluciji“ u Češkoj, 1989. godine. Masu Pražana i Čeha iz gradova u unutrašnjosti na ulicu je „isterao“ izveštaj kontrolora Evropske komisije, prema kojem je premijer Babiš u sukobu interesa a Češkoj preti opasnost da će morati da vraća milione evra dotacija isplaćenih premijerovom koncernu Agrofert.

Vit Havelka konstatuje da bi za uspeh protesta bilo nužno da se oni prošire „izvan najvećih gradova Češke“ – u suprotnom, biće smatrani akcijom „praških liberala koji su isključeni iz života prosečnih građana Češke“.

Naš sagovornik ne očekuje da će premijer Češke u skorije vreme podneti ostavku, „čak ni pre opštih izbora, koji će biti održani u oktobru 2021. godine“.

– Gospodina Babiša, ponavljam, i dalje podržava oko 30 odsto građana, što je snažna podrška. NJegovo glasačko telo uglavnom čine građani stariji od 50 godina, koji žive na perifernim područjima, a, oni ga i dalje podržavaju. Demonstranti su, uglavnom, visoko obrazovani ljudi, sa višim primanjima, koji smatraju da se njihovi stavovi ne čuju i oni predstavljaju manjinu u češkom društvu. Na kraju, Babišovi koalicioni partneri – socijaldemokrate i komunisti, u teškoj su poziciji, i nemaju nameru da napuste vladu, svesni da loše stoje u istraživanjima javnog mnjenja. Kada bi novi izbori bili organizovani sutra, oni, možda, ne bi prešli cenzus od pet odsto. Ipak, moguće je da će protesti oslabiti potencijale Babišove koalicije, budući da on kao ličnost postaje „veoma toksičan“ za značajan deo češkog stanovništva. U tom kontekstu, Babiš će, možda, doći u situaciju da 2021. pobedi na izborima, ali da ne može da formira stabilnu koaliciju, i da, tako, završi u opoziciji, zaključuje Havelka.

Drugi najbogatiji Čeh

Andrej Babiš je drugi najbogatiji Čeh. Kako javlja Beta, njegovo bogatstvo procenjuje se na 3,7 milijardi dolara. Babiš se sa liderima zapadnoevropskih zemalja sukobio zbog svoje čvrste antiimigracione politike.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Povezani tekstovi