Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Osuđeno je njih 749, 18 je oslobođeno, a u četiri slučaja je optužba odbačena.

Ovo su fantastični podaci kada se uzme u obzir da zemlje koje imaju oko 50-60 odsto osuda za koruptivna dela mogu da se smatraju uspešnim zemljama, pošto se korupcija izuzetno teško dokazuje, kazao je zamenik republičkog javnog tužioca Miljko Radisavljević u neformalnom razgovoru sa novinarima najavljujući veliku međunarodnu konferenciju „Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope“, koja počinje u ponedeljak.

Govoreći o strukturi izrečenih sankcija za koruptivna dela Radisavljević je istakao da je u 172 slučaja izrečena zatvorska kazna, u sedam novčana kazna, dok je u 568 slučaja bila izrečena uslovna kazna. Od ukupnog broja osuđenih, njih 641 je potpisalo sporazum o priznanju krivičnog dela. Ipak i pored dobrih rezultata, dodao je Radisavljević, i dalje izostaju rezultati u borbi protiv visoke korupcije.

– Krenulo se od „frižidera za sladoled“, ali se profil predmeta polako menja i verujem da će brzo stići do onoga što nas najviše interesuje – slučajeve visoke korupcije, naveo je Radisavljević, napominjući da su istrage u ovom trenutku stigle do nivoa funkcionera lokalne samouprave. On je istakao da je za godinu i po dana rada posebnih odeljenja formirano šest „udarnih grupa“ koje su odgovorne za pokrenuti krivični postupak za 99 fizičkih i dva pravna lica.

Posebna odeljenja formirana su pri Višim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu. Sa radom su počeli u martu prošle godine.

Povezani tekstovi