Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

To je izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević početkom ove godine, podsećajući da tada stupa na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, usvojenim krajem 2017. On je takođe tvrdio da te naknade više „ni dan“ neće kasniti. Novac po novom zakonu, međutim, nije primila još nijedna porodilja iako smo „zagazili“ do polovine avgusta, a najava je da će prve isplate početi krajem ovog meseca, što je već značajno kašnjenje.

Najavljeno je i da će pravo na novčanu nadoknadu da bude prošireno i da će znatno veći broj porodilja moći da računa na tu socijalnu meru.

– Vlast je prevarila javnost tvrdeći da će mnogo više biti uloženo u zaštitu majki kako bi se podstakao rast nataliteta. Zapravo, obuhvat porodilja koje će po novom zakonu primati nadoknadu zarade jeste uvećan, ali su značajno niži iznosi koji se isplaćuju, pa je država zapravo smanjila svoje izdatke i zaštitila sebe a ne porodice sa decom. Komplikovanom procedurom, u nastojanju da spreči zloupotrebe za koje administracija smatra da su moguće, dodatno su opterećene buduće majke kojima smeta i to što ih zakonodavac takvim merama predostrožnosti tretira kao da su kriminalci – kaže za Vladavinu prava Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.

Jedan od problema je i to što se kasnilo sa podzakonskim aktima i procedurama koje je trebalo da se primene od 1. jula, tako da se pribeglo i privremenim rešenjima kojim su određene nadoknade.

Zakon je uneo i diskriminaciju majki, pa su u najpovoljnijem položaju samo one koje su pre porođaja imale neprekidno najmanje 18 meseci u radnom odnosu, jer će moći da primaju prosek za taj period, odnosno gotovo punu zaradu. Sve ostale, koje su imale prekid ili imaju manje od šest meseci redovne zarade, oštećene su jer se i njima zbir primanja deli sa 18. U najgorem položaju su porodilje koje su radile manje od šest meseci i nezaposlene, jer one na pomoć države uopšte ne mogu da računaju. Mihnjak kaže da su nepravedno tretirane i poljoprivrednice, kojima zakon traži čak 24 meseca neprekidnih primanja kako bi mogle da ostvare pravo na porodiljsko a u sličnoj su situaciji i preduzetnice.

– Ovakav zakon sprečava i zapošljavanje trudnica, i podstiče žene da ako su već našle posao, neko vreme ili bar 18 meseci ne razmišljaju o potomstvu, što i nije podsticajna mera za povećanje nataliteta – kaže ona.

Novac direktno majkama

Zakonodavac je uvažio višegodišnji zahtev majki da se nadoknada na porodiljskom više ne prima od poslodavca, jer on može mesecima da kasni sa uplatom koju mu država kasnije refundira. Sada se isplata vrši direktno iz budžeta na račun majke.

Bez diskusije

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom je diskretno prošao kroz javnu raspravu, a u skupštini direktno uleteo na glasanje, jer za diskusiju nije bilo vremena s obzirom da su po prvoj tački dnevnog reda naprednjaci uložili više od 300 amandmana i time oduzeli vreme predviđeno za sučeljavanje stavova o svim ostalim pitanjima.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.