Kazne za advokate koji ulaze u upravne odbore 1Foto: Medija centar

Navedeni član Zakona propisuje da, ukoliko se advokat upiše u registar preduzetnika, ako postane statutarni zastupnik, direktor ili predsednik upravnog odbora u pravnom licu, ako bude izabran ili imenovan za člana ili predsednika izvršnog odbora neke banke, za zastupnika kapitala ili prokuristu – mora se odreći advokature i briše se iz imenika.

Prema saznanjima Danasa, pojave da se advokati postavljaju na funkcije koje nisu spojive sa njihovim poslom zabeležene su na svim nivoima, imenuju ih i lokalni i republički organi ne vodeći pri tom računa da oni moraju zbog toga da se odreknu advokature.

– Uputili smo poziv advokatima i ukoliko se prepoznaju u nekoj od tih situacija, dali smo rok od 60 dana da reaguju i odluče čime će se baviti. Advokatima je jasno da obavljanjem druge funkcije ukoliko je ona nespojiva prema načelima kako je to uređeno zakonom, mogu da dođu u sukob interesa i da to ometa njihovo profesionalno zastupanje. Zato moraju da izaberu čime će da se bave. Ja nemam na umu konkretne slučajeve, ali smo na vreme obavestili članove da od 1. marta mogu da se opredele. Ukoliko posle isteka roka koji je naveden budemo saznali da neko krši zakon u tom delu, on će biti brisan iz imenika advokata – kaže Tintor za Danas i dodaje da je krajnje vreme da se uvede red, jer niti je fer prema drugim kolegama, niti ima razloga da se pravila propisana zakonom ne poštuju.

Prema rečima Viktora Gostiljca, predsednika Advokatske komore Srbije, princip bi trebalo i primenjuje se u svim komorama a beogradska, kao najveća, očigledno je želela da uvede red i upozori na Statut i zakonske odredbe.

– Nedavno su u Čačku zabeležena dva takva slučaja, i njihove komore su reagovale jer nije u redu da neko poštuje statut i zakon i odriče se prihoda koje bi mogao da ostvari a da drugi to ne čine – kaže Gostiljac.

Predsednik vojvođanske Advokatske komore, Vladimir Beljanski, smatra da advokati i sami znaju koje su to funkcije nespojive sa njihovim poslom.

– Nemam saznanja da ima takvih slučajeva, u našoj komori bi takvi advokati bili izloženi disciplinskom postupku, ali ne mislim da je potrebno da se oni posebno upozoravaju, jer to i sami znaju – kaže Beljanski i dodaje da bi najteža posledica u takvom slučaju bila brisanje iz imenika advokata Vojvodine.

Disciplinski tužilac AKS upoznat

Predsednik Disciplinske komisije pri Advokatskoj komori Srbije, Milovan Đurić, kaže za Danas da nisu imali slučajeve u kojima je moralo da se reaguje, ali potvrđuje da takvih pojava ima samo da se one rešavaju prvo na nivou osnovne komore a do krovne bi stigle tek po žalbi.

– Pri svakoj osnovnoj komori postoji disciplinski tužilac i on pokreće postupak kada dobije izjavu o mogućoj funkciji koja je nespojiva sa advokaturom. Mislim da je kolega Tintor pravilno pokrenuo proces poštovanja pravila koja su zasnovana i na našem kodeksu i važećim propisima – kaže Đurić.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.