Laura Koveši savršen izbor za borbu protiv korupcije 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Pregovori su trajali nekoliko meseci, zbog protivljenja rumunske vlade imenovanju Koveši, koja se zamerila mnogim političarima u matičnoj državi jer je u vreme dok je predvodila Direktorat za borbu protiv korupcije uspešno „gonila“ poslanike, ministre i druge visoke funkcionere zbog zloupotreba „širokog spektra“.

Šef Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta Huan Fernando Lopez Aguliar izjavio je da je „gospođa Koveši savršen izbor za glavnu tužiteljku EU“. Kako je obrazložio, ona ima „odlične profesionalne osobine, a Rumunija trenutno ne obavlja nikakve druge važne funkcije u EU, i biće jedna od snažnih žena koje će u narednom periodu voditi Uniju“.

– Veoma smo počastvovani što će Laura Koveši predvoditi novu Evropsku kancelariju javnog tužioca (EPPO). Ona najbolje odgovara viziji EP-a o snažnoj i kredibilnoj EPPO. Koveši je izuzetno kompetentna, sa impresivnim dostignućima u borbi protiv korupcije, veoma prilagodljiva i velika je njena hrabrost, ocenila je Monika Holmajer, šefica Odbora za budžetsku kontrolu EP-a.

Stručnjaci za evropsku politiku ocenjuju za Danas da će izbor Laure Koveši uticati pozitivno i na vladavinu prava u državama koje su kandidati za članstvo u EU, poput Srbije. Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu, konstatuje da je ona „dokazala da je delotvorna i beskompromisna u slučajevima borbe protiv korupcije“.

– Zbog njene stručnosti i činjenice da dolazi iz istočno-centralne evropske države koja se kasnije pridružila EU, možemo da očekujemo da će koristiti iskustvo stečeno u Rumuniji, koju potresa korupcija, sa naročitim osvrtom na države kandidate za članstvo i uslove u tim zemljama. To može da znači da će biti još teže dobiti „zeleno svetlo“ za pridruživanje Uniji, ali, na koncu, to je u interesu građana, smatra Altman.

Britanski novinar i stručnjak za Balkan Tim DŽuda navodi za Danas da će imenovanje Laure Koveši biti dobra vest i za EU i za ovaj region.

– Nalazim se u Pragu i neko ko ovde ko živi dugo na Balkanu upravo mi je rekao da kada se vratio u Prag nije imao osećaj da je napustio Balkan. U proteklih nekoliko godina nismo videli „evropeizaciju Balkana“, već „narastajuću balkanizaciju“ većeg dela ostatka Evrope, na primer, uspon autokratskih „vladara“, prožimanje politike i korupcije, kao i pokušaje političara da podrede zakone svojim ciljevima, uključujući propali pokušaj britanske vlade da suspenduje parlament. Dakle, zašto je Koveši važna? Zato što je tokom karijere dokazala da je spremna da „strpa“ korumpirane političare u zatvor. To je dobro za EU, i dobro je za Evropu, a sve što je dobro za EU i za Evropu, dobro je i za Balkan. A u ovo vreme krize ako imamo dobru vest iz EU to je dobra vest i za Balkan jer pokazuje da Unija blok u koji se vredi „učlaniti“. Takođe se nadam da to znači da će svako ko pokuša da krade iz fondova EU za Balkan dobro razmisliti da li će to učiniti. Koveši se borila protiv Liviua Dragneae, istinskog „vladara“ Rumunije, koji je zaista moćan, i pobedila. Dakle, s njom se ne treba „petljati“, poručuje DŽuda.

Istraga „zločina protiv budžeta EU“

Očekuje se da EPPO postane potpuno „operativna“ do kraja 2020. godine, kao nezavisna kancelarija zadužena za istrage i krivično gonjenje „zločina uperenih protiv budžeta EU“, poput prevara, korupcije i prekograničnih zloupotreba poreza na dodatu vrednost, čija vrednost se meri desetinama miliona evra. Lista krivičnih dela može da bude proširena u budućnosti i da uključi, na primer, terorizam. Do sada, 22 država članica EU se pridružilo EPPO-u, a pet država koje ne učestvuju – Švedska, Mađarska, Poljska, Irska i Danska, mogu da se pridruže u bilo kojem trenutku. Centralna kancelarija biće u Luksemburgu.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.