Nema političke volje za sankcionisanje kriminalne grupe 1Foto: EPA/ RITCHIE B

… još uvek nije izvesno, iako je Srbija u više navrata obećala Savetu Evrope da će rešiti ovo pitanje, i uz to probila mnogo rokova.

Rešavanje nekoliko hiljada prijavljenih slučajeva u kojima se sumnja da su deca nestala iz porodilišta, vlasti u Srbiji trebalo je da omoguće najkasnije do 2014. godine, po presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Zorica Jovanović protiv Srbije, kojim je našoj državi naloženo da stvori adekvatne pravne mehanizme za istraživanje svakog pojedinačnog slučaja.

Umesto toga, vlast je od 2014. godine do sada izbegavala da se suoči sa ovim pitanjem zbog čega je dobila više kritika Komiteta ministara Saveta Evrope – samo od septembra prošle godine SE je u tri navrata tražio od Srbije hitno usvajanje zakona kojim bi Srbija napravila makar mali korak u izgradnji vladavine prava i ispunila obavezu prema roditeljima i evropskim institucijama čiji je član. Ipak, da bi izbegle sankcije – koje u najrigoriznijem slučaju podrazumevaju isključenje iz Saveta Evrope – vlasti u Srbiji u poslednjem trenutku izvestile su Komitet ministara da „u koordinaciji sa roditeljima“ podnose izmenjen nacrt zakona Skupštini Srbije.

Pomenuti predlog zakona predviđa da se roditeljima novorođenčadi, za koju se sudskim postupkom utvrdi da su nestala, isplati suma od 10.000 evra.

Među preporukama Saveta Evrope izričito se navodi da proces istrage treba da nadzire nezavisno telo sa odgovarajućim ovlašćenjima, kako bi se dobili verodostojni odgovori o sudbini svakog deteta, što ovim zakonom i dalje nije predviđeno, naglašava Mirjana Novokmet, iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

– Zakon je sraman zato što uvlači roditelje u parnične postupke, umesto da omogući istragu sa širim ovlašćenjima, što znači da nećemo doći do istine o našoj deci. To samo pokazuje da u državi nema političke volje da se jedna kriminalna grupa izvede na svetlo dana i utvrdi njihova odgovornost – ukazuje ona.

Novokmet naglašava i da postoje mogućnosti da se lako utvrdi odgovornost za slučajeve nestanka dece iz porodilišta – u saradnji sa tužilaštvima, korišćenjem nedavno predstavljenog DNK registra. Umesto toga, državne institucije javnosti ne pružaju ni informacije o ovom slučaju, a roditelji planiraju protest sa ciljem povlačenja zakonskog rešenja kojim nisu zadovoljni.

Kada će se Zakon stvarno naći pred narodnim poslanicima, i kako on izgleda, široj javnosti i dalje nije poznato, jer ga na dnevnom redu za predstojeću sednicu nema – a na pitanja Danasa kada će se o njemu glasati, iz Skupštine ni posle nedelju dana nisu odgovorili.

Misterija Komisije za nestale bebe

Nepoznato je i šta se desilo sa Komisijom za istrage čije je osnivanje obećao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u avgustu 2017. godine, a koju je trebalo da oforme predstavnici ministarstva pravde, zdravlja, državne uprave, rada i Republičkog javnog tužilaštva. Ovakva komisija bila bi važna, ne samo za roditelje i zadovoljenje evropskih institucija, već i za utvrđivanje odgovornosti unutar samih državnih institucija.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.