Petočlana porodica izbačena na ulicu iz stana u centru Aranđelovca 1Foto: Z. Radovanović

Teodora Jašović, kćerka korisnika spornog stana, Gradimira Jašovića, kaže da su njena porodica i ona 27. avgusta, nakon mnogobrojnih pretnji, ostali bez krova nad glavom „u protivpravnoj i brutalnoj akciji privatnog sudskog izvršitelja Vidoja Stojkovića i policije u Aranđelovcu“.

– Policija je, tog 27. avgusta rano ujutru, oko 5 sati, blokirala ulicu i onemogućila slobodno kretanje građana. Privatni izvršitelj nije poslao zaključak o dolasku, niti je odgovorio na molbu mog oca o odlaganju iseljenja, ističe Teodora Jašović u razgovoru za naš list.

Dodaje da dobar deo policajaca koji su došli sa izvršiteljem „nije imao legitimacije“, ali da su, uprkos tome, „koristili prekomernu silu“ i njenom stricu, Stražimiru Jašoviću, raskrvarili mošnice, povredili njenu strinu i drugaricu, dok su nju, kako tvrdi, držala četvorica policajaca koji su je, u jednom trenutku, „bacili na pod i ostavili joj tragove obuće na leđima“.

– Najgore u svemu tome jeste da smo moj deda Svetislav Jašović, star 91 godinu i učesnik NOB-a, baba Verica, koja je srčani bolesnik, otac Gradimir, dijabetičar na insulinu i ratni veteran sa Kosova, majka Brančica, koja je hronični astmatičar i ja, usred epidemije kovida 19, ostali na ulici. Danas živimo kod rođaka u Aranđelovcu i apelujemo na javnost I nadležne da nam pomognu da povratimo pravo na stan koji nam je otet na protivpravan način, zarad interesa nekoliko lokalnih moćnika i tajkuna, koji su naumili da na lokaciji objekta u kojem se nalazi naš oduzeti stan, a koja se prostore na nekih 20-tak ari, izgradi stambeno – poslovni objekat, ističe Teodora Jašović.

Naša sagovornica pojašnjava da je njena porodica, u svojstvu prognanih lica, iz Peći na Kosovu, u Aranđelovac došla 1999. godine, kada je njen otac od firme ŠIPAD komerc iz Sarajeva, u kojoj je radio i dok je živeo u Peći, dobio dvosoban stan od nekih 60-ak kvadrata u centru Aranđelovca.

Godine 2007. ŠIPAD komerc odlazi u stečaj i njegovu imovinu, koju je činio i stan dodeljen na korićenje Jašovićima, preuzima kompanija „Novi kolektiv“ iz Beograda, iako je, istovremeno, formirana nova firma pod nazivom „ŠIPAD komerc beograđa“, koja je, navodi naša sagovornica, pravni naslednik „ŠIPAD komerca“.

– Problem nastaje 2016. kad je „Novi kolektiv“ zatražio da se iselimo iz stana, na šta mi nismo pristali, jer smo smatrali i smatramo da ta firma, pošto nije pravni naslednik „ŠIPAD komerca“, formalno – pravno nije vlasnik stambenog prostora koji nam je 1999. „ŠIPAD komerc“ dao na korišćenje. Spor je 2016. stigao pred sud u Aranđelovcu koji je presudio u korist „Novog kolektiva“. Mi smo se žalili drugostepenom sudu u Kragujevcu, koji je poništio rešenje aranđelovačkog suda i vratio ga na novo razmatranje. U narednom periodu sudovi i u Aranđelovcu i u Kragujevcu presudili su u korist „Novog kolektiva“ i slučaj je dat jednom sudskom izvršitelju iz Kragujevca, koji je, međutim, zbog uočenih nepravilnosti u sudskim postupcima, odbio da preuzme taj predmet, Umesto njega, uzeo ga je sudski izvršitelj iz Aranđelovca Vidoje Stojković koji nam je, 27. avgusta, zajedno sa policijom, zakucao na vrata, priča Teodora Jašović.

Naglašava, pritom, da objekat u kojem je stan iz kojeg je njena porodica izbačena nije na broju „tri“, koji je naveden u sudskim presudama, već se vodi kao „BB“, odnosno „bez broja“, zatim da sporni stan nije legalizovan, te je, otuda, pravno nepostojeći, zbog čega ga „nije bilo u katastru“ dok se „Novi kolektiv“, naknadno i uz „pomoć koruptivnih radnji“, nije upisao kao njegov „vanknjižni držalac“.

Zbog svih tih nepravilnosti, porodica Jašović je, pre 14 meseci uložila novu žalbu drugostepenom sudu u Kragujevcu. Iako taj žalbeni postupak nije okončan, izvršitelj Vidoje Stojković je, uz pomoć policije, preuzeo stan u kojem su Jašovići živeli duže od dve decenije.

– Kad su 27. avgusta u pet ujutro došli da nam uzmu stan, otac je izašao pred policiju i izvršitelja i zatražio da vidi dokumenat na osnovu kojeg treba da se iselimo. Nisu mu pokazali ništa, već su ga odmah uhapsili. Zatim su uhapsili i mene, dok su majci kazali da su papri poslati našem advokatu. Imamo dvojicu advokata, i obojica tvrde da im nikakvi papiru u vezi sa stanom iz kojeg smo izbačeni do sada nisu dostavljeni, kaže Teodora Jašović.

Izvršitelj bez komentara

Izvršitelj Osnovnog i Privrednog suda u Kragujevcu Vidoje Stojković, sa sedištem u Aranđelovcu, odbio je juče da našem listu da izjavu povodom slučaja porodice Jašović. „Ne želim ništa da komentarišem“, rekao je Stojković.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.