Srbiji neophodna antikorupcijska lustracija 1Foto: Stanislav Milojković

Ipak, najteža će biti borba protiv koruptivne kulture u Srbiji jer ćemo u toj borbi morati da „idemo“ protiv sebe samih, zaključak je tribine o učešću građana u borbi protiv korupcije u Srbiji, koja je održana preksinoć u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Na tribini, na kojoj su učestvovale građanske inicijative, pokreti i udruženja iz Niša, Kraljeva, Požege, Požarevca, Novog Sada i Beograda, kao i antikorupcijski aktivisti, zaključeno je da bi jednu od ključnih uloga u toj borbi mogli i morali da imaju upravo oni, kao motivisani građani sa integritetom. Neophodno je „samo“ da se dobro organizuju, umreže, ojačaju i kroz zajedničke akcije postanu respektabilna snaga. U suprotnom, dalje urušavanje slabe, siromašne, neuređene i „trule“ Srbije je neminovno, zaključeno je.

– Naš ključni problem je mafija koja je zarobila državu. Naš zadatak je sklanjanje te mafije, a to može da poprimi i ljudske žrtve. To se uostalom već desilo 2000. godine. Tadašnji političari su, nažalost, napravili dogovor sa mafijom, kako bi poštedeli na stotine života, ali su postali njeni taoci, te platili cenu. Ipak, od 2000. do 2012. mafija nije vladala ovom državom. Vratila se na vlast 2012. godine – ocenio je profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Jovo Bakić.

Bakić je kazao da ukoliko srpsko društvo konačno ne počne da se skandalizuje nad korupcijom, kao druga civilizovana društva, ona će i dalje biti „koristan običaj“. Prema njegovoj oceni, najbolja predohrana korupcije“ je javnost politike i svega što radi vlast.

– Bojim se da je ovaj sistem čvrst i da vodi ravno u propast. Ključna stvar i početak promena je u našim porukama: „Ja na ovo ne pristajem“ i „Želim da rušim sistem“. To se neće desti danas, ali desiće se. Nećemo u tome imati nikakvu podršku međunarodne zajednice sve dok Aleksandar Vučić „rešava“ pitanje Kosova, pa možda i ulaska Srbije u NATO. Ali, ako ovakvi građanski pokreti i inicijative ojačaju, međunarodna zajednica će morati da uvaži tu okolnost – rekao je Bakić.

Đokica Jovanović, jedan od osnivača niškog Ujedinjenog pokreta slobodnih stanara, te profesor beogradskog Filozofskog fakulteta, kazao je da je sistemska borba protiv korupcije u Srbiji „šarada koja služi za uveseljavanje naroda“.

– Što su veća obećanja o borbi protiv korupcije, to je veća korupcija – kazao je on uz zalaganje za „građansko samoorganizovanje“ u borbi za promenu sistema.

Zoran Gavrilović, istraživač BIRODI-ja, pak, založio se za „antikorupcijsku lustraciju“. Na listi za tu vrstu lustracije trebalo bi, za početak, da se nađu republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koji ne reaguje na brojne slučajeve korupcije i organizovanog kriminala, i direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, koji je izabran uprkos tome što se „bavi korupcijom“.

Na skupu su govorili i predstavnici Lokalnog fronta Kraljevo, Inicijative za Požegu, organizacije FORCA iz Požege i Inicijative Ne davimo Beograd. O svom iskustvu govorio je i LJubomir Jacić, kandidat za člana Lokalnog antikorupcijskog formuma iz Požarevca, koji je pokrenuo sudski postupak zbog sumnje u ozbiljne propuste na konkursu za izbor članova tog tela.

Totalni opoziv

– Neophodno je napasti ovaj krajnje truli sistem sa svih strana. Građani sa integritetom bi trebalo da ulaze u institucije, posebno one antikorupcijske, što istovremeno ne isključuje njihovo pravo da organizuju ili učestvuju u građanskim protestima ili da kao pojedinci pokreću akcije najrazličitije vrste. Neophodan nam je totalni opoziv – rekla je Zorica Miladinović, bivša koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš, koji je u Modelu Lokalnog antikorupcijskog plana, koji je donela Agencija za borbu protiv korupcije, postao obrazac za formiranje i rad lokanih antikorupcijskih tela u svim gradovima i opštinama Srbije.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.