Prema mišljenju Srđana Majstorovića, predsednika Upravnog odbora Centra za evropske politike, „zapadnobalkanska šestorka“ – Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Albanija i Kosovo, treba da pregovora o članstvu u Uniji, „prema jasnim pravilima za sve, a ti pregovori treba da se vode uz poštovanje vladavine prava“.

– Ceo Zapadni Balkan treba da bude deo pregovora o proširenju EU i zalažemo se za „otvaranje“ strukturnih fondova, kao i za veću uključenost Zapadnog Balkana u kreiranje praktičnih politika EU kako bi region naučio da se ponaša kao članica Unije, konstatovao je Majstorović.

Gent Čakaj, zamenik ministra spoljnih poslova Albanije, ocenio je da „kada je EU bila spremna za proširenje, Balkan nije bio spreman, već je ratovao, a sada je Balkan spreman, dok EU pati od umora od proširenja“. On je istakao da se u slučaju Albanije članstvo u EU čini dalekim, ali ne i nedostižnim, naglašavajući da njegova država preduzima napore kako bi uspostavila nezavisnost pravosuđa.

Hedvig Morvai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, ocenila je da „sada nije vreme za optimizam“. „Imajući u vidu nesposobnost ovog regiona da sprovede reforme, i složenu situaciju unutar Evropske unije, sada nije vreme za optimizam… Potrebno je da Brisel shvati da ukoliko želi da stabilizuje ove države mora da izgradi novo partnerstvo sa regionom“, naglasila je ona.

Tim DŽuda, moderator panela o Zapadnom Balkanu i britanski novinar, ocenio je da su „stagnacija i stabilokratija postale najčešće upotrebljivane reči na Zapadnom Balkanu u proteklih nekoliko godina“.

Junker: Sloboda štampe mora biti zagarantovana

Govor mržnje neće odvesti Evropu nikuda, ne zabrinjava samo ton političkog diskursa, već i način na koji se suzbijaju debate „targetiranjem“ medija i novinara, poručio je juče u svom godišnjem govoru o stanju u EU predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, uz napomenu da „Evropa mora da bude mesto gde je sloboda štampe zagarantovana“. Junker je istakao da je „mnogo novinara zastrašeno, napadnuto, ili, čak, ubijeno – moramo učiniti više da zaštitimo našu demokratiju i one koji je sprovode – naše novinare“. „U suštini, mora da učinimo više da obnovimo izgubljenu veštinu kompromisa. Kompromis ne podrazumeva žrtvovanje naših ubeđenja ili rasprodaju naših vrednosti. Evropska komisija će se odupreti svim napadima na vladavinu prava. I dalje smo veoma zabrinuti zbog razvoja situacije u pojedinim članicama EU… Evropska unija je zajednica utemeljena na pravu“, konstatovao je predsednik EK.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.