Foto: Nenad Kovačević

Na taktičko- tehničkom zboru, održanom na gradskom trgu, koji je izavao najveću pažnju dece, bio je izložen deo artiljerijskih sredstava, među kojima i oklopna vozila tipa „M-77 Oganj“, opreme pešadijskih i specijalnih jedinica, optoelektronskih, telekomunikacionih i informatičkih uređaja.

– Namera nam je da građanima Užica i okoline uveličamo praznik i da im prikažemo delove sredstava i opreme sa kojima raspolažu pripadnici Vojske Srbije, rekao je pukovnik Željko Kuzmanović, komandant te jedinice i istakao da su „pripadnici VS uvek bili i da će biti na raspolaganju organima države i lokalne samouprave“.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković(SNS) je istakao da je namera gradske vlasti da „pošalje poruku Užičlanima da treba slaviti najvažniji državni praznik i da treba poštovati državu i državne instutucije“.

– U ovom vremenu, iako svi želimo da bude mir i da se oprema VS nikad ne koristi, bićemo snažna država samo ako imamo snažnu vojsku i snažan patriotski osećaj, koji nikad nije upućen protiv drugih naroda i nacija, već sa ciljem da sami sebe više poštujemo, poručio je Petković.

On je istakao i to da je gradskom rukovodstvu „veoma važno da se proslava Dana državnosti u Užicu podigne na znatno viši nivo s ciljm da, prvenstveno, mladi Užičani shvate značaj i državnih praznika, i države, i vojske kao institucije koju“, kako je rekao „uz našu crkvu, građani Srbije najviše poštuju“.

Pre nekoliko dana, na inicijativu Društva istoričara Užica i drugih, gradsko rukovodstvo je odlučio da se, kako je objasnio Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika u ostavci, „program obeležavanja Dana državnosti podigne na viši nivo“, što podrazumeva upriličeni vojno-tehnički zbor, svečanu akademiju koja je zakazana za danas u 18 časova u Skupštini grada i, kako je rečeno, „akciju kićenja grada državnim zastavama“.

U skladu sa najavljenim „kićenjem“, sa državnih i gradskih institucija su uklonjenje dotrajale državne zastave i postavljene su nove, a manje državne zastave se vijore i duž Ulice Dimitrija Tucovića u centru grada.

Nešić je dodao i to da se razmatra mogućnost da se na Starom gradu, ostacima užičke tvrđave iz 14. veka, postave jarboli sa velikim državnim i gradskim zastavama što bi, kako je rekao, „bio veliki podstrek razvoju kulta zastave“.

– Na inicijativu ministra kulture pokušavamo da konstrukcijski, odnosno statički, napravimo model da se na Starom gradu postavi jarbol sa velikom zastavom Republike Srbije i jarbol sa velikom zastavom Grada Užica… To bi bilo vrlo upečatljivo i simbolično i na vrlo vidnom mestu, uzimajući u obzir gotovo milione ljudi koji prođu magistralnim putem… Bio bi to i veliki podstrek da se izgradi kult zastave, koji još uvek nije dovoljno razvijen i u Srbiji, i u Užicu, poručio je Nešić o ideji koja podseća na nameru beogradske vlasti da u prestonici postavi jarbol visine 120 metara sa velikom srpskom trobojkom.