VSS: Očigledno je da Ministarstvo odbrane nešto krije 1Foto: EPA/ FEHIM DEMIR

Ministarstvo odbrane bankrotiralo, i da li je egzistencija pripadnika Vojske Srbije ugrožena, umesto odgovora dobili smo uobičajene napade, uvrede i lažno izveštavanje.

Ministra nismo pitali da li su poslednje isplate plata i novogodišnjih čestitki izvršene sa računa centra za zaštitu odojčadi, dece jer smo to i sami videli u izveštajima koje dobijamo od banaka. Mi smo pitali da li je Ministarstvo odbrane bankrotiralo i da li imamo razlog za brigu, i za taj odgovor smo ostali uskraćeni.

Sad je više nego očigledno da Ministarstvo odbrane nešto želi da sakrije i pojačava sumnju u vezi sa finansijama u tom Vladinom resoru.

Pitamo Ministarstvo odbrane, šta je to zlonamerno u našem otvorenom pismu i zašto ste i ovaj put slagali kada ste saopštili da poslednje isplate nisu izvršene sa računa centra za zaštitu odojčadi, dece. Šta ste time hteli da kažete i postignete ili sakrijete?

Slagali ste i to, da Ministarstvo odbrane odgovorno i precizno projektuje svoj budžet i prihode. Jer mi pouzdano znamo da npr. poslednja „vežba“ na Pešteru, u koju ste slupali oko 150 miliona, nije bila planirana budžetom. Da ste slagali govori i činjenica da u oktobru i do kraja 2018. niste isplatili sredstva za subvencionisanje stambenih kredita, a za šta je trebalo baš onih 150 miliona. Šta se desilo i sa neisplaćenim solidarnim pomoćima za rođenje deteta za koje pripadnici vojske imaju pravosnažna rešenja? Sporna je i nabavka  vozila „Lazar“ koju ste takođe izvršili u 2018-toj, a koju nismo pronašli planiranu u budžetu za prošlu godinu. A koja je njena vrednost tek ćemo da pitamo? Da li je potrebno još da nabrajamo?

Kažete da je budžet Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za 2019. godinu, veći za 35% od prošlogodišnjeg, a slagali ste i to da su prioritetne stavke u budžetu poboljšanje standarda pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jer da je tako, ne bi sektor gospodina Baće dobio za 235% veća novčana sredstva u odnosu na prošlu godinu, dok recimo topli obrok i regres uopšte niste planirali.

Krajnje je vreme da se urazumite, da prestanete da obmanjujete javnost i ponižavate i potcenjujete srpskog vojnika.

Vojni sindikat Srbije postoji da bi postavljao ovakva pitanja, a vi postojite da na njih date odgovore, jer je vojska pod civilnom i demokratskom kontrolom, pa je potrebno da objasnite javnosti šta je tu zlonamerno i zašto za vas npr. nije zlonamerno to što ste dali otkaz našem zakonskom zastupniku-predsedniku sindikata.

VSS: Očigledno je da Ministarstvo odbrane nešto krije 2