Ministar Vukosavljević prvi s desne Foto: Fonet/Ministarstvo kulture i informisanja

Mi smo uronjeni u industriju zabave koja je često banalna. Televizije sa nacionalnom frekfencijom nisu iskoristile sve potencijale. Emisije koje su posvećene kulturi emituju se u kasnim večernjim satima, na onim stanicama gde ih ima, a malo prostora za kulturu ima i u štampanim medijima, rekao je Vukosavljević u Užicu.

On je istakao da je postojanje rijaliti šou programa problem sa kojim se suočavaju sve male zemlje u procesima akulturacije i naglasio da nije problem što postoje programi tog tipa, već što često izostaju kvalitetni sadržaji na drugoj strani.

Kada nemaju mnogo izbora, ljudi prihvataju ono što im se nudi. Naš zadatak nije da uništavamo rijaliti programe, mada ne gledam blagonaklono na njih zbog jezičkih i drugih sadržaja koje afirmišu, ali smatram da ljudima treba ponuditi bogatije kulturne sadržaje u većem obimu, a onda neka bira šta ko voli, naglasio je Vukosavljević.

On je istakao da je, recimo, Sajam knjiga za sedam dana posetilo 200.000 ljudi, da se knjige naših pisaca prodaju u velikim tiražima, kao i da su festivali i druge kulturne manifestacije dobro posećene.

Naš problem je kako da ponudimo što više kulture, a ne da kukamo zato što postoje trivijalni sadržaji, zaključio je Vukosavljević.

Ministar kulture i informisanja danas je u Užicu obišao kulturne ustanove i radove na Starom gradu, u čiju konzervaciju je Ministarstvo kulture ove godine uložilo oko šest miliona dinara.