Foto: S. Župljanin

Na tom mestu počela je izgradnja kružnog toka i zbog toga je izmenjen režim saobraćaja. Alternativni saobraćaj će se odvijati preko desetak poprečnih ulica.

Iz lokalne samouprave je saopšteno da će novi režim saobraćaja, u tom delu grada, važiti narednih 30 dana. U tom roku biće izgrađena savremena saobraćajnica, koja bi trebalo da uvede više reda i ubrza saobraćajni protok. Zbog intenzivnog saobraćaja posebno su opterećene ulice Generala Živkovića, Višegradska i Veljka Vlahovića. Alternativni saobraćaj iz Višegradske ulice odvijaće se ulicama Oslobođenja, Kosančićevom, Srđana Stojovića, Dalmatinskom i Hercegovačkom. Iz Ulice Hadžet moći će da se ide Hercegovačkom, Partizanskom i Emina Redžepagića. Iz Ulice generala Živkovića saobraćaj će se odvijati preko Radničke i Partizanske i iz ulice Veljka Vlahovića alternativne saobraćajnice biće poprečne ulice.

Izgradnja kružnog toka na raskrsnici ovih pet ulica bila je planirana za prošlu jesen. Izdvojena su sredstva iz budžeta i izabran izvođač radova, ali su u projektu primećeni nedostaci, jer su nedostajale saglasnosti za projektovanje elektro i vodovodnih instalacija. Zbog toga je projekat morao da ide na reviziju. Vrednost ovog posla je 5,3 miliona dinara, a realizovaće ga novopazarsko Preduzeće za puteve „Novi Pazar put“.

Lokalna vlast nije zaboravila ni prigradska naselja. Do kraja ovog meseca traje tender, koji je raspisala gradska uprava za izbor izvođača radova za uređenje ulica i lokalnih puteva na prigradskom i seoskom području. Na spisku se nalazi 18 ulica i četiri puta. Na spisku za uređenje nalaze se krakovi ulica generala Živkovića, Keja skopskih žrtava, Dubrovačke, Alekse Šantića, Donji Aleksinac, Marka Kraljevića, Rajka Ackovića, Save Kovačevića, Vehba Kolašinca, Pante Gajića, Aleksandra Đukića, dva kraka u Vojkovačkoj i Trnavska ulica. Radiće se i lokalni putevi prema selima Paralovo, Miščiće i Prćenova i pristupne saobraćajnice do fudbalskog stadiona u selu Deževa i džamije u naselju Mur. Izvođenje ovih radova planirano je za oktobar i novembar, a njihova vrednost je 54 miliona dinara.

Veliko gradilište

Novi Pazar je ovog leta veliko gradilište. Uporedo se izvode radovi na centralnim gradskim ulicama i u perifernim naseljima. Sada se istovremeno radi na šest gradilišta. Pomoćnik novopazarskog gradonačelnika za infrastrukturu Nihad Hasanović ocenjuje da se radovi odvijaju utvrđenom dinamikom i nada se da će do kraja građevinske sezone svih 60, planiranih, ulica biti uređeno. Deo sredstava obezbeđen je iz gradskog budžeta, a deo od nadležnih ministarstava.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar