Za retke bolesti 25 inovativnih terapija u Srbiji, u Sloveniji pet puta više 1Foto: EPA/ JOCEHN LUEBKE

Stučnjaci upozoravaju da je zbog toga pacijentima otežano lečenje i da Srbija u odnosu na region po dostupnosti inovativnih terapija nazaduje.

Sa retkim i teškim oboljenjem koje napada kosti i više organa istovremeno, Natalija Ilić živi od svoje druge godine. Ova dvadesetogodišnjakinja još čeka pomoć države u izlečenju. Lek koji bi joj pomogao dostupan je u Srbiji. Uprkos tome, Natalija kaže da ne može da ga dobije.

„Lek se pojavio u Srbiji tri meseca nakon mog 18. rođendana, pošto punoletni taj lek ne dobijaju, nisam sigurna zašto, valjda zato što nema para, oni ne dobijaju taj lek, te ja nisam dobila taj lek, iako se od 14. godine borimo za taj lek“, priča Ilićeva.

Da Srbija decenijama kuburi sa inovativnim terapijama nije tajna. U odnosu na građane u regionu i zemljama Evrope, dostupnost inovativnih lekova srpskim pacijentima je otežana. Takvih terapija u Sloveniji ima 117, nešto manje u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji, dok ih u Srbiji ima svega 25.

„Ključni razlog zbog kog je dostupnost inovativnih kod nas mala je što se u zemlji Srbiji, po glavi stanovnika, izdvaja ubedljivo najmanje novca za budžet za lekove – to je negde oko 40% manje nego u Bugarskoj, oko 60% manje nego u Crnoj Gori, preko 80% manje nego u Rumuniji, čak dva i po puta manje nego u Hrvatskoj… Neophodno je da se napravi jedna finansijska injekcija, da se stvori jedan održivi budžetski fond za inovativne lekove“, navodi Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova „Inovia“.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje uveravaju da se radi na poboljšanju situacije. Kažu da je formirana radna grupa koja bi trebalo da omogući lakšu dostupnost terapija.

„Inovativna terapija je izuzetno skupa, njen brz napredak koji postoji, koji se trenutno dešava, a tek će se dešavati, predstavlja jedan izazov koji nije samo za Srbiju, već globalno, kako obezbediti tu inovativnu terapiju, a omogućiti održivost finansiranja zdravstvene zašitite“, kaže Jovana Milovanović iz RFZO.

Pacijeti oboleli od hepatitisa i malignih bolesti jedni su u nizu koji čekaju na inovativne lekove.

„Moja poruka je samo da ne možemo izvući samo inovativne lekove i kazati – ok, tu smo loši, pa smo najlošiji, pa nam zdravstvo ne napreduje zbog toga, to naravno nije tako“, kaže Frenc Vicko iz Ministarstva zdravlja.

„Mi moramo da mislimo o svim vrstama oboljenja, nisu samo maligna…Glavni uzrok smrtnosti u Srbiji su kardivaskularna oboljenja, po novim izveštajima, i vi morate da mislite i na te ljude… Mi zaostajemo u mnogim lekovima, ljudi ne mogu da nose trombove sa sobom“, kaže Ljiljana Gojković, farmakolog.

Oko 300 pacijenata u Srbiji, koji boluju od karcinoma prostate, jajnika i jetre odnedavno su počeli da koriste inovativne lekove za koje su prethodno dobili zeleno svetlo od Republičkog fonda za zrdavstveno osiguranje.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.