Vučić: Čuvaćemo mir, ali smo spremni da se branimo ako bude trebalo (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

– Srbija će se ponašati ozbiljno i odgovorno i čuvati mir i stabilnost, ali će se držati jedne od retkih tačnih rečenica Josipa Broza Tita: „živimo kao da će 100 godina biti mir, a spremamo se da u svakom trenutku branimo svoju zemlju“- rekao je Vučić na konferenciji za novinare, održanoj pred vojno- policijsku paradu „Odbrana slobode“.

Vučić je za ovu godinu najavio „značajno povećanje plata u vojsci i policiji“. On je ocenio da su „vojne jedinice sve pripremljenije, opremljenije i obučenije“, a da budžet za vojsku i policiju „nikada nije bio veći“, što „omogućava jednoj relativno maloj suverenoj zemlji da vodi nezavisnu politiku“. Dodao je da je stanje u vojsci i policiji u pogledu tehničke opremljenosti i uniformi danas “neuporedivo bolje nego ranije“, a da je Srbija  uz Mađarsku, Poljsku i Rumuniju “najveći naručilac helikoptera, i to onih ubedljivo najboljih, u ovom delu sveta“.

– Ovo (parada, p.a.) je najmoćnija prezentacija oružja i oruđa vojske i policije u poslednjih nekoliko decenija. Naš cilj je da za dve ili tri godine izvedemo  10.000 ljudi sa snažim naoružanjem. Ako Rusija može da izvede 13.000, mi možemo 10.000. Ali, nadamo se da sve to nećemo morati da upotrebimo jer ovakva opremljenost i obučenost treba da posluži za odvraćanje potencijalnog agresora – rekao je Vučić.

On je najavio da će u septembru ili oktobru ove godine u Srbiju doći predstavnici centralne vojne komisije Kine, kako bi se dogovorio nastavak saradnje sa tom velikom zemljom, koja za sada pomaže u razvoju tehnologije za srpske bespilotne letelice „pegaz”. Dodao je da nakon ulaganja u ratno vazduhoplovstvo, Srbija „mora da se okrene pešadiji i nabavci vozila“.

– Onda moramo da vidimo šta ćemo oko sajber ratovanja, uvođenja robota i modernizacije, što nam je potrebno za budućnost- rekao je on.

U okviru jučerašnjeg Prikaza sposobnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova „Odbrana slobode“ mogao je da se vidi svečani defile pešadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, egzircir Garde  i padobranski desant Specijalne brigade Vojske Srbije. U paradi je učestvovalo više od 4.000 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a, oko 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplova, među kojima avioni „orao“, „mig 29“ i „supergaleb G 4“, kao i helikopteri „Mi 35M“, „Mi 8“, „gama“ i „gazela“. Prvi put je mogao da se vidi ruski tenk T-72, koji će Srbija tek dobiti u okviru vojnotehničkog sporazuma između Ruske federacije i Srbije.

Na paradi su prvi put učestvovali vojni i policijski veterani ratova devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije i NATO agresije, kao i kadeti. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je pre parade najavio da bi predlog zakona o pravima ratnih veterana iz svih ratova „ubrzo“ trebalo  da uđe u skupštinsku proceduru, a da će tim zakonom njihova prava „biti sačuvana, a mnoga i unapređena“.

Paradu je pratilo nekoliko desetina hiljada ljudi, koji su u severni deo Niša, na Bulevar Nikola Tesla, na kojem je održana parada, dolazili peške u kolonama, kao i autobusima sa registarskim tablicama gradova sa juga Srbije. U „pešačkim“ kolonama primećeni su radnici gradskih javnih preduzeća i ustanova, GrAdske uprave, Kliničkog centra, Poreske uprave. Prema njihovim rečima, došli su „dobrovoljno“, ali „na preporuku“ svojih rukovodilaca. Radnik komunalnog preduzeća „Medijana“ je kazao za naš list da je  „morao da se upiše u spisak“, a jedan od službenika Gradske uprave dodao da su svi koji su „želeli“ na paradu radili do 10,30 časova i da posle nje nisu morali da se vraćaju na posao.

Širi centar grada juče pre podne bio je u saobraćajnom kolapsu, a grad su nadletali su avioni. Saobraćaj je bio potpuno obustavljen u strogom centru grada, što je dovelo do formiranja kolona, pošto je od prošlog ponedeljka i severni deo grada potpuno zatvoren za saobraćaj.

Studenti Tehničkih fakulteta, koji se nAlaze u neposrednoj blizini mesta održavanja parade, juče su privremeno evakuisani iz studentskih domova. Prema tvrdnjama nekih od njih, rečeno im je da u studentskom domu ne smeju da budu od 7,30 do 17 časova. Direktor Studentskog centra Rade Rajković je, pak, kazao da je „samo 50.tak studenta čije sobe gledaju na binu premešteno iz svojih soba na par sati, dok traje manifestacija, i to uz razloga njihove bezbednosti“.

Studenti tri tehnička fakulteta i jedne visoke škole, kao i tri tehničke škole od početka sedmice su do svojih učionica mogli da stignu samo peške. I stanovnici tamošnjeg naselja „Stevan Sinđelić“ nisu mogli automobilima do svojih stanova. U ovom delu grada danima su se mogli videti uglavnom samo vozila vojske i policije. Možda je zbog toga jedan od „hitova“ na društvenim mrežama postalo pitanje: „da li neko zna kada je poslednji polazak tenka do Teslinog bulevara?“ Na ovom bulevaru su, inače, zbog parade uklonjeni takozvano razdelo ostrvo i stubovi za osvetljenje, a posečen je i deo stabala.

Vučićeva ocena parade: Vrlo dobar

Na kraju parade predsednik Srbije, koji po Ustavu „komanduje vojskom“, dao je ocenu parade: „vrlo dobar“, uz poruku vonicima i policajcima  da su „njihov rad, trud, marljivost, opremljenost i obučenost- ponos Srbije“.

– Veliko hvala za ovaj veličanstveni dan u kojem smo na impresivan način obeležili Dan pobede nad fašizmom. Srbija je slobodna zemlja i nikome neće dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena- kazao je Vučić .