Banke u Srbiji koje su tokom prethodnog perioda povećavale kamate korisnicima kredita, ovih dana intezivno pozivaju klijente i nude im da potpišu anekse ugovora.

Danom primene novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sve banke koje su povećavale kamate bez osnova u ugovoru, moraće da ih vrate na početni nivo. Svuda gde se povećavala marža, ponderisao euribor, kamata menjala promenom poslovne politike ili zbog ekonomske krize i slično, od 5. decembra će morati da se vrati na nivo koji je ugovoren.

Kako bi izbegle smanjenje kamate koju sada naplaćuju, banke u aneksima ugovora o kreditu nude klijentima da prihvate novi način obračuna kamatne stope koji je u skladu sa zakonom, ali kojim će legalizovati trenutno važeću – višu kamatu, navodi portal kamatica.com.

Međutim, klijentima koji ne žele da potpišu aneks obračunavaće se kamatna stopa kakva je bila pre povećanja. Na primer, ako je banka pre dve godine povećala kamatu sa dva odsto plus tromesečni libor, na tri odsto plus libor, moraće da je vrati na prvobitno stanje, ako korisnik ne potpiše aneks.

Kamata se ubuduće može menjati samo kada se menjaju parametri iz kamatne formule koji su promenljivi i javno se objavljuju, poput referentne kamatne stope, belibora, euribora, libora i slično. Ni jedan drugi razlog za povećanje kamate nije dozvoljen. Naravno, korisnicima kredita kojima se kamata smanjila usled smanjenja libora ili euribora, kamata će ostati ista, odnosno neće biti vraćena na početni nivo, bez obzira da li potpišu aneks.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.