Arsić: U periodu april - jun treba očekivati dvocifren pad BDP Srbije 1Milojko Arsić Foto: Medija centar

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić danas je ocenio da u periodu april – jun treba očekivati dvocifren pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije.

„Iako je u prvom tromesečju zabeležen rast BDP-a, poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku govore o snažnom smanjenju aktivnosti u gotovo svim privrednim delatnostima, tako da već u periodu april – jun treba očekivati dvocifren pad BDP. Očekujem da ćemo godinu završiti ‘u minusu’, odnosno, kako političari više vole da kažu, sa negativnim rastom BDP od tri odsto“, rekao je Arsić za portal Nova.rs.

Dodao je da su relativno snažan pad privredne aktivnosti koji Srbija beleži u aprilu druge države osetile već u martu, tako da su aprilski rezultati očekivani, pogotovo kada je reč o industrijskoj proizvodnji ili turizmu.

„Još nemamo podatke za saobraćaj, ali možemo pretpostaviti da je i tu zabeležen značajan pad aktivnosti“, kazao je Arsić i dodao da je jedine delatnosti koje su „pošteđene“ su građevinarstvo i poljoprivreda.

On rekao da očekuje da će majska statistika biti nešto povoljnija od aprilske, pošto su tokom meseca neke epidemiološke mere ublažene, što će se verovatno „preliti“ i na jun.

„Ipak, u drugom tromesečju treba najverovatnije računati na dvocifren pad BDP, da bi u narednom delu godine nastupio postepen oporavak, koji sigurno neće obuhvatiti sve delatnosti pođednako“, ocenio je Arsić.

Nezaposlenost u Srbiji će, prema njegovim rečima rasti tokom cele ove i delom sledeće godine, čak i kada privreda krene da se oporavlja.

„Na odlaganje rasta zaposlenosti uticala je, inače, mera isplate minimalne zarade poslodavcima, tako nećemo beležiti porast nezaposlenosti dok traje njeno dejstvo, ali će se otpuštanja nastaviti tokom trećeg i četvrtog kvartala ove godine“, rekao je Arsić.

Njegova je procena da će država ove godine morati da se zaduži za ukupno 7,5 do osam milijardi evra.

„Iako se za sada radi o održivom rastu javnog duga, od čega ne beže ni druge države koje pokušavaju da ublaže posledice pandemije, u sledećoj godini moraćemo relativno naglo da smanjimo budžetski deficit. To znači da se treba uzdržavati od najave velikih investicija, ili povećanja zarada. Naravno, ovo je predizborni period, pa su velika obećanja prisutna“, rekao je Arsić.

Dodao je da bi, ako bi se takva obećanja i realizovala,  Srbija naredne godine suočili sa visokim deficitom i, posledično, daljim rastom javnog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari