ASNS: U Srbiji mnogo siromašnih, socijalne razlike nikad nisu bile veće 1Foto:Logo

U Srbiji minimalnu zaradu prima 350.000 ljudi, oko milion penzionera prima mesečno do 25.000 dinara, a nezaposlenih je više od 500.000, koliko prikazuje zvanična statistika, saopštila je danas Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

„Građani Srbije imaju percepciju da smo mi najsiromašniji narod u Evropi i da socijalne razlike nikada nisu bile veće“, navodi se u saopštenju tog sindikata povodom Međunarodnog dana socijalne pravde koji se obeležava 20. februara.

Istaknuto je da „čovek koji živi u siromaštvu i bez zaposlenja, gubi dostojanstvo i veru u državu“.

„Niko u ovoj državi više ne sme olako da uzme pojam socijalne pravde. To treba da bude jedina tema oko koje nema kompromisa. Ukoliko je vlasti ne shvate ozbiljno, može da im se vrati kao bumerang velikog nezadovoljstva gradjana“, smatraju u ASNS.

Poručeno je da „kapital nije vredniji od čoveka, da radnik nije trošak nego ekonomska vrednost, da nema socijalne pravde bez socijalnog dijaloga, dobrog zdravstva i obrazovanja, a da jedini kriterijumi za zapošljavanje i napredovanje na poslu moraju biti stručnost, znanje i posvećenost radu“.

„Socijalne pravde nema bez suzbijanja kriminala i korupcije“, ukazao je ASNS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari