ASNS uputio Vučiću predloge za rešavanje fundamentalnih problema društva u Srbiji 1

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Srbije uputila je danas dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa predlozima kako da se reše fundamentalni problemi kako bi se smanjile podele u društvu.

„Vreme u kome živimo, novi post COVID svet, prekonponavanje globalnih ekonomskih tokova i geopolitika, permanentni pritisci velikih i važnih i neprestani izazovi zahtevaju hitne, a ne samo kozmetičke promene“, navodi se u dopisu.

ASNS je u oblasti promena političkog, a pre svega izbornog sistema predložio uvodjenje većinskog sistema izbora narodnih poslanika koji bi zamenio postojeći proporcionalni sistem.

Većinski izborni sistem, kako se navodi, kroz neposredan izbor poslanika od strane naroda, garantuje rehabilitaciju politike i političkog života i vraćanje autoriteta skuštine i poslanika, nezavisno i personalizovano odlučivanje i nepristrasnu kontrolu izvršne vlasti.

„Dosadašnji, proporcionalni izborni sistem pokazao se kao izvor konflikata, bezličnosti i partiske uniformanosti poslanika, doveo je do gubitka autoriteta Skupštine i poslanika, strančarenja, političkog autizma i nezrelosti i na kraju do društvenog konflikata“, ocenio je ASNS.

Uz promenu izbornog sistema, pored drugih mera, morali bi konačno da se srede birački spiskovi, što ne bi trebalo da bude problem pošto je država pokazala i dokazala u uslovima COVID-a, posebno u organizaciji i sprovodjenju vakcinacije, da ima kapacitete, navodi se u dopisu.

Drugo suštinsko političko pitanje je, kako se ističe, dosledna primena ustavnog načela podele tri grane vlasti i nezavisnosti sudstva i tužilaštva.

„Predlažemo da sve sudije imenuje Visoki savet sudstva, a prvo imenovanje sudija vršilo bi se na osnovu javnog konkursa i utvrdjenih kriterijuma“, predložio je taj sindikat.

Dodaje se da je treće fundamentalno pitanje uspostavljanje institucionalnog društvenog dijaloga jer je osnovni problem društva i razlog za podele, ostrašćenost, nepoverenje i odsustvo dijaloga.

„Osnovni cilj i razlog uspostavljanja društvenog, socijalnog dijaloga je beskonfliktno rešavanje problema i postizanje najšireg mogućeg kosenzusa o svim najvažnijim pitanjima i to uključivanjem, pre svega, sindikata, poslodaca, kao i organizovanih predstavnika najrazličitijih interesa kao što su poljoprivrednici, nezaposleni, potrošači, ekolozi, studenti, penzioneri i predstavnici civilnog društva“, naveo je ASNS.

Evrointegracije su, kako je ocenio ASNS, fundamentalno pitanje iako EU nije ista kao što je bila u vremenu u kome je nastala, ali da za Srbiju nema alternative.

Pored svih društvenih razloga za neophodnost evropskog puta tu su, prema oceni tog sinfikata i ekonomski jer je ekonomija Srbije sastavni deo evropske ekonomije, počev od investicija, izvoza, uvoza, infrastrukture.

„Evropski put ne isključuje ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju sa drugim zemljama, posebno dominantnim globalnim silama kao što su Kina i Rusija“, naveo je ASNS.

Istakao je da Srbija ne sme da bude zemlja jeftine radne snage iako ima razumevanja da je u početnoj fazi restauriranja i oporavka ekonomije, u uslovima velike nezaposlenosti i nedostatka radnih mesta jeftina radna snaga komparivna prednost u privlačenju stranih investicija.

„Međutim, u većem delu ‘šrafciger’ industrije i, naročito, u velikim trgovinskim lancima, i pored velikog nedostaka radnika, zarade se održavaju na izuzetno niskom nivou, znatno ispod republičkog proseka“, naveo je ASNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari