Bez putarina za srpske turiste u S. Makedoniji od 15. juna, priprema se 200.000 smart kartica 1Foto: Beta/Milan Timotić

Turisti iz Srbije u Severnoj Makedoniji će od 15. juna do 15. avgusta biti oslobođeni plaćanja putarine, odlučila je danas vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo finansija je zaduženo da na račun vlade prebaci 172 miliona denara za nabavku 200.000 „M-smart kartica“ za besplatnu putarinu za vozila turista Srbije koji će tokom leta tranzitirati „Korodorom 10“.

Te elektronske kartice vozila srpskih turista će dobijati na Graničnom prelazu „Tabanovce“ prilikom ulaska u Severnu Makedoniju, a za njihovu raspodelu je zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Premijer i ministri u vladi Severne Makedonije su ranije najavili da će biti doneta odluka da srpski turisti od 15. juna do 15. avgusta budu oslobeđeni plaćanja puitarine u znak zahvalnosti za antikovid vakcine koje je Beograd poklonio Skoplju.

Javno preduzeće za državne puteve treba da obezbede sukcesivnu isporuku kartica za besplatnu putarinu srpskim turistima, a nakon što se okonča taj projekat i da, u slučaju neka sredstva preostanu, ih vrati u državni budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari