Brkić: Slučaj aerodroma u Nišu verovatno povezan sa koncesiom "Nikole Tesle" 1Foto: N1

Novinar Miša Brkić ocenio odluka o preuzimanju aerodroma u Nišu verovatno povezana s nedavnim ugovorom o koncesiji za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Ugovr je država potpisala sa francuskim Vansijem, kao i da bi nagađanja o niškom aerodromu nestala kada bi bio objavljen ogovor o koncesiji beogradskog.

„Po načinu na koji je to država uradila nedelju dana nakon nakon potpisivanja ugovora s francuskom kompanijom, moj je utisak da u tom ugovoru negde ima neka stavka da francuska kompanija traži da se smanji nIvo operacija na svim drugim aerodromima u Srbiji kako bi se povećale aktivnosti na beogradskom i kako bi koncesionar imao koristi od toga“, rekao je Brkić u Danu uživo N1.

On je pozvao da se objavio ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma kako bi se otklonile takve sumnje.

„Važno da koncesioni ugovor bude dostupan javnosti da vidimo o čemu se radi. Način na koji je odbijen zahtev da ugovor bude na uvidu javnosti, da se to proglasi državnom tajnom, ostavlja sumnju da smo ipak bili u obavezi da koncesionaru izađemo u susret. Taj ugovor vlada duguje građanima i oni imaju prava da ga vide“, rekao je on i dodao da bi nagađanja tada prestala.

Brkić je rekao i da je u svemu previše slučajnosti i ubrzanih aktivnosti.

Ako grad 10. aprila usvoji tu odluku, to će prouzrokovati manje privrednih aktivnosti, manje para u budžetu grada Niša.

„Pokazalo se da je Niš uspeo da podigne svoj aerodrom kao bazu za loukost kompanije, držeći niskim cene za poletanje i sletanje, povećao je broj putnika, što je niškoj ekonomiji donosilo korist. Ako odluka grada bude izglasana, sve te poslovne operacije prelaze na nivo države, država može da promeni takse i tarife, podigne ih recimo, što bi moglo da ugorzi poslovanje aerodroma i broj loukost kompanija“, ocenio je Brkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari