Brnabić i Li Kećijang u Dubrovniku razgovarali o ekonomskoj i drugoj saradnji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer Kine Li Kećijang danas su u razgovoru u Dubrovniku potvrdili da dve zemlje povezuje strateško partnerstvo i prijateljstvo, sopšteno je iz vlade Srbije.

Brnabić se satala se danas u Dubrovniku sa kineskim premijerom Lijem uoči početka Osmog samita predsednika vlada Centralne i Istočne Evrope i Кine.

Dva premijera razgovarala su o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.

Ukupne kineske investicije u projekte koji su već realizovani, na kojima se radi i one koji su u planu dostigle su 10 milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Premijerka Brnabić je kazala da je saradnja Srbije i Кine iz meseca u mesec sve jača i intenzivnija, kao i da je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata za našu zemlju.

„Posebno želim da zahvalim kineskim kompanijama koje investiraju u Srbiju i koje značajno doprinose jačanju ekonomije naše zemlje“, rekla je premijerka.

Ona je rekla da će kineski ‘Šangdong Linglong’ investirati 800 miliona evra u fabriku u Zrenjaninu, dok je u Loznici položen kamen temeljac za investiciju kompanije ‘Mint’ vrednu 100 miliona evra a da je za Srbiju posebno važno partnerstvo sa ‘Ziđinom’ u RTB Bor“.

Predsednica vlade zahvalila je kineskom premijeru na snažnoj podršci koju Кina pruža našoj poziciji po pitanju Кosova.

„Nastavićemo da radimo zajedno i nastavićemo da čuvamo interes Srbije, kao što to prijatelji rade“, rekla je Brnabić.

Dva premijera rekla su da strateškom partnerstvu i prijateljstvu posebno doprinosi politički dijalog na najvišem nivou.

Brnabić je rekla da je naročito važna predstojeća poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Кini, koji će od 25. do 27. aprila u Pekingu učestvovati na forumu „Pojas i put“.

Premijeri Brnabić i Кećijang razgovarali su i o saradnji dve zemlje u drugim oblastima, a posebno je istaknuta saradnja u oblasti kulture. Nakon otvaranja Srpskog kulturnog centra u Pekingu, očekuje se otvaranje i Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Sastanku su prisustvovali potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Premijerka Brnabić sutra će učestvovati na Samitu predsednika vlada Centralne i Istočne Evrope i Кine, a na marginama samita imaće niz susreta sa predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari